Gedurende vele jaren hebben we de foto’s die wij op grond van het copyright zichtbaar mochten maken, algemeen openbaar toegankelijk beschikbaar gesteld via Picasaweb van Google. Ingaande 1 mei 2016 stopte Google echter met Picasaweb en bood als alternatief Google Photos aan.
Maar anders dan Picasaweb is Google Photos níet algemeen openbaar toegankelijk. Want om een album op Google Photos te kunnen zien moet dat album eerst door de eigenaar van het album individueel gedeeld worden met iedereen die dat album wil zien. Niet alleen is zoiets voor een openbare website als Historisch Katendrecht zinloos, maar het voor dat delen moeten verzamelen van alle e-mailadressen staat natuurlijk haaks op elk gevoel van privacy.
Gelukkig beloofde Google destijds dat als géén gebruik gemaakt zou worden van Google Photos, de foto’s die in Picasaweb stonden dan opgeslagen zouden worden in Google Archive, dat Archive wél algemeen openbaar toegankelijk zou zijn én dat Google Archive ook in de toekomst zou blijven bestaan.
Een van de nadelen van Archive was wel dat er geen wijzigingen meer mogelijk waren, dus er konden geen foto’s meer bij of af, terwijl ook aan de volgorde niets meer te veranderen was.
Begin 2019 kwam Google echter op hun belofte terug en meldde dat Google Archive eveneens opgeheven zou worden:
Dat houdt in dat ingaande april 2019 onze foto’s dus waarschijnlijk niet meer via de beeldbank te zien zijn, zodat het beeldmateriaal alvast op een andere openbaar toegankelijke plek is gezet.
Onze keus voor gratis opslag van beeldmateriaal is, evenals onze keus voor een gratis website, niet ingegeven door zuinigheid. Rondkijkend zien we echter websites opkomen en verdwijnen omdat de kosten van zo’n site en bijbehorende opslag niet meer betaald worden. En dat kan zomaar gebeuren als er bijvoorbeeld geen animo meer bestaat voor een historische stichting.
Daarom hebben wij, alles overwegende, ook voor de opslag van het beeldmateriaal gekozen voor WordPress. Dat heeft wel een nadeel, want de sortering van de opslag van het beeldmateriaal is niet meer chronologisch. Dat komt omdat deze sortering óf op naam van de foto óf op datum van upload gebeurt. Zelfs als alle foto’s handmatig in de juiste volgorde zijn gezet dan is de toevoeging van slechts één nieuwe foto al genoeg om de aangebrachte volgorde weer door elkaar te gooien. Het zij zo. Want het beeldmateriaal blijft nu in ieder geval wél openbaar toegankelijk …