achtergronden

Omdat het niet echt verhelderend is om van iedere persoon, elk bedrijf en iedere instantie die ooit bestaan heeft een eigen pagina te maken, staat hieronder, alfabetisch gerangschikt, datgene wat wij alzo tegenkwamen en voor de toekomst behouden dient te worden.

 • Bleij – café (en naderhand De Ster)
  In het telefoonboek van 1950 staat café W.Bleij vermeld. Willem Bleij runde samen met zijn echtgenote het café, waarna zijn dochter Gijsberdina (roepnaam Dien) het samen met haar man Leendert (Leen) Waterham overnam. Leen werd overigens zelden Waterham genoemd, maar hij stond bekend als Leen Bleij. De naam van het café werd veranderd in de Ster.
  Ook de Ster liep erg goed en vanwege de drukte gingen Dien’s zuster Miep Bleij en haar man Joop Verhoef meehelpen in de zaak. Na zo’n acht jaar nam het echtpaar Verhoef het café over.
  Een aantal jaren later werd Jan Vis als kelner in dienst genomen. Weer een aantal jaren later, na het overlijden van Joop Verhoef in 1976, hebben Jan Vis en zijn vrouw Co het café eerst gepacht en vervolgens ook gekocht. Uiteindelijk is het café in 2003? gesloten.
  In 2009 ging het etablissement weer open, nu als ijssalon annex pizzeria. Heel toepasselijk werd daarvoor als naam Bleij gekozen.
  Zie verderop ook onder ‘Waterham’.
 • Delikaat
  De winkel is sinds vrijdag 11 juni 2010 open. Zie hier een korte video impressie.
 • Desco – P. van Dessel & Co
  Destijds – in ieder geval van 1953 t/m 1984 – gevestigd aan Rechthuislaan 4 hoek Katendrechtsestraat, op de eerste, tweede en derde etage. Ook bekend van de grammofoonplaten. Maar zeker ook vanwege de pinda-automaten: glazen bollen met een sticker erop. Deze bollen werden op de tweede etage geproduceerd en over heel de wereld verkocht.
  Op de begane grond was bakkerij Van der Meer & Schoep gevestigd.
  Aldus Wim Colijn, die vanaf augustus 1953 tot 1984 bij Desco heeft gewerkt.
 • Diekmeier Bierhandel
  is in 1895 opgericht door Christiaan Aug. Diekmeier Jr en komt in 1897 ook in de Stratengids voor aan de Rechthuislaan 14. Van handel werd het groothandel, met als agentschappen Amstel, Heineken en Oranjeboom. In het telefoonboek van 1915 staat de oprichter genoemd als bierbottelaar, met als adres Katendrechtsestraat 56-B. In 1975 verhuisde de bierhandel naar de Brede Hilledijk 250 (en had daar een oppervlakte van zo’n 3.000 m2) en de eigenaar was toen Ruud M.Diekmeier, de zoon. In 1980 is de bierhandel verkocht aan Heineken, waarbij het totale personeelsbestand eveneens bij deze brouwerij werd ondergebracht, inclusief Ruud, die er tot aan zijn pensioen heeft gewerkt.
 • Goesting
  Eind 2005 gesloten. Zie ook dit interview.
 • Hottie Sambal & Sauzen
  Pionier van het eerste uur, moest Sita Danser per 1 augustus 2009 tóch de handdoek in de ring gooien. Niet écht verwonderlijk, want wat ging/gaat het allemaal traag op het Deliplein. Want als er maar weinig inspirerende winkels en etablissementen (open) zijn, dan blijven de bezoekers natuurlijk weg. En als er geen bezoekers zijn, dan is de (fikse) huur en zijn de bijkomende kosten natuurlijk niet op te brengen. Nu maar hopen dat de ‘huisbaas’ OBR het contract op een charmante wijze heeft ontbonden. En dat geen gebruik is gemaakt van de kansenzône subsidie, want anders moet er heel wat terugbetaald worden … Jammer, we hadden Sita graag gegund dat haar uitspraak “Het klikt wel tussen mij en de Kaap” een andere afloop had gekregen.
 • jonge De Jong, de – de Matroos en het Meisje
  Jim de Jong opende deze zaak reeds op 22-jarige leeftijd, samen met zijn compagnons Harry-Jan Bus en Rachél van Olm, de directeuren van Theater Walhalla. Daarbij nam Rachél, samen met ‘Delfsblauw kunstenaar’ Hugo Kaagman, de inrichting voor haar rekening. De opzet van het restaurant is die van de table d’hôtes: de ‘gastvrije tafel’. Om wat meer ruimte te krijgen dan de grootte van destijds de Brooklyn Bar is ook de locatie die Z&M Delicatessen aan de Sumatraweg huurde, bij het nieuwe restaurant getrokken. De kwaliteiten van de jonge kok brachten het restaurant binnen no time aan de top van de top tien ‘Lekkerste eten van Rotterdam’, met een score van 8,7 tot zelfs 9,0.
  Helaas leidde een verschil van mening tussen Jim en zijn compagnons over de bedrijfsvoering van het restaurant ertoe dat deze topkok ingaande 1 januari 2012 is vertrokken. Het etablissement wordt met een nieuwe compagnon eveneens als Table d’Hôtes voortgezet onder de naam De Matroos en het Meisje. Er zijn twee nieuwe koks aangetrokken.
 • Kantine Katendrecht (niet te verwarren met Theater De Kantine) – Warmoesmarkt
  Piet Hekker ontwikkelde ooit, samen met Tony de Jong, ‘De Bakkerswinkel’ in Zoetermeer. Er volgden vestigingen in Amsterdam (3), Makkum, Utrecht en tijdelijk ook in Rotterdam (centrum). Ook ontwikkelde hij, samen met Andy Verdonk, de Warmoesmarkt. Beide concepten zouden op Katendrecht uitgeprobeerd worden, aan weerszijden van de Sumatraweg.
  Het eerste concept, de Warmoesmarkt is onder leiding van Sacha Homan gerealiseerd: een kleinschalige buurtwinkel waar streekproducten van kleine Nederlandse boeren te koop zijn. Daarmee is de lang gewenste 
  buurtsuper toch wel in belangrijke mate gerealiseerd! Bovendien fungeert de Warmoesmarkt als een soort theesalon annex lunchroom. Click hier voor een videootje over de Warmoesmarkt.
  De Bakkerswinkel – en dat zou op Katendrecht dus de Kantine Katendrecht (in Het Witte Huis) moeten worden – is een samenwerking met 
  Marije Vogelzang en is niet alleen een warme bakker (ook al fungeert ook de Warmoesmark al als zodanig), maar ook een plek waar je even kunt neerstrijken voor een meer uitgebreide kaart. Hier is eten meer dan ruiken en proeven alleen. Het is intens genieten van zowel ambachtelijke producten als de huiselijke omgeving. Elementen daaruit en nog wel meer zullen t.z.t. aan snee komen in de Kantine Katendrecht, althans als de economische ontwikkeling geen roet in het eten gooit.
 • Katendrecht – Toko
  Hier staat een leuk videootje.
 • M&M Wijnbar
  Met ingang van 9 januari 2011 iedere zondagmiddag in kookstudio Z&M, maar dit initiatief is in het najaar weer gestopt.
 • Mercado del Puerto
  Zou een literair café annex tanguería annex parrillada worden en dat zeven dagen per week, van ’s ochtends tot en met ’s avonds. De opening stond gepland voor eind 2007. Maar de verhuurder kreeg de geluidsisolatie niet rond, zodat de huurder afhaakte.
 • Oorlogs- en Verzetsmuseum
  Het musem is ontstaan uit de particuliere collectie van Arie & Nel Mast. Al na tien jaar was de verzameling zo uitgebreid dat de gemeente een pandje aan de Rechthuislaan te Katendrecht beschikbaar stelde.De naam van het museum was toen Bezet-Bevrijd ’40-’45. Ook deze ruimte bleek te klein en in 1995 verhuisde het museum naar de Veerlaan 82-92. Twee jaar later werd de naam van het museum gewijzigd in OorlogsVerzetsMuseum. In het jaar 2000 trad Arie Mast terug als directeur.
  Eind 2006 werd bekend dat het blok aan de Veerlaan waarvan het museum deel uitmaakte, binnen een half jaar zou worden gesloopt, zodat het museum moest verhuizen. Dat werd toen de Coolhaven 375, aan de noordelijke Maasoever van Rotterdam. Op 3 april 2008 opende het museum daar zijn deuren.
 • Pijp, Café De
  Op 14 juli 2009 werd bouwvergunning aangevraagd voor het vernieuwen en veranderen van de inrichting en de gevels. Zodat het café tijdelijk in een containercombinatie aan de Katendrechtsestraat 71 werd ondergebracht. Maar op 17 september 2011 heeft Leon Ketting zijn café weer heropend. Een café met allure en een zeer fraai interieur, dat naast de ‘oude’ Katendrechter ongetwijfeld ook heel veel ‘nieuwe’ Katendrechters zal trekken.
  Het sousterrain vormt het technisch kloppend hart met een grote gekoelde biertank voor de tap, een speciale koelinstallatie voor Heineken Extra Cold én een goed geoutilleerde RVS keuken inclusief de nieuwste snufjes. Zodat de traditie van weleer in ere wordt hersteld: wekelijks weer zo’n smakelijke hap van het buffet. En op andere dagen de mogelijkheid van een lekker broodje of een patatje mét.
  Ooit was Café de Pijp gevestigd aan de Tolhuisstraat 4-B. Door de jaren heen was het café in handen van o.a. mevr. Van Bergen, Piet Ketting en Leon Ketting.
 • Provimi
  de naam is een samenstelling van
  proteïne, vitamine en mineralen.
  Ontstaan op Katendrecht, in 1927 en de Kaap is nog steeds de thuisbasis van het bedrijf. In de 30er jaren werd de naam Provimi geïntroduceerd. Na diverse buitenlandse overnames leidde in 2001 een grootscheepse splitsing tot het weer zelfstandige Provimi en als zodanig ook beursgenoteerd. Het meerderheidsaandeel is in handen van het Engelse private equity bedrijf Permira.
  Provimi richt zich op het maken en verkopen van diervoer (met name voor varkens, kippen en koeien en dan ook nog eens met het accent op de jonge dieren, maar o.a. ook het nodige voor huisdieren) en levert naar de stand van 2009 zo’n 800 eindproducten op basis van zo’n 350 verschillende grondstoffen. Met wereldwijd een groot aantal vestigingen, 10 onderzoekcentra, rond de 8.000 werknemers (waarvan zo’n 250 in de vestiging op Katendrecht), een omzet van 2,2 miljard euro en een export naar meer dan 100 landen heeft Provimi ruwweg 7% van het wereldwijde marktaandeel. De kracht van het bedrijf is de advisering tot op het niveau van de grootboer en overeenkomstig een custom driven productie.
 • Rotterdamsche Koel- en Vrieshuizen, NV
  (Rotterdam Cold Storage C.)
  Omstreeks 1953 gelegen aan de Eerste Katendrechtsehaven (ongenummerd). Uit het briefpapier uit die tijd (vanwege het ons beschikbaar gesteld getuigschrift door Riet Schiffers-Tieman) is te zien hoe men zich destijds afficheerde:

  • Modern Koel- en Vrieshuis, gelegen aan diep vaarwater.
  • Vier spooraansluitingen.
  • Opslag en expeditie van aan bederf onderhavige goederen.
  • Beëdigde weging en telling.
  • Afgifte van beleenbare celen aan toonder.
  • Dekking van verzekeringen.
  • Levering van droogijs voor transporten.
 • Schouten Vleeschwarenfabriek, K.
  De fabriek was op de begane grond van de Tolhuisstraat 44 t/m 50 gevestigd en daarboven had het bedrijf woningen, waar o.a. ook (op nummer 48) het gezin Seesing woonde.
  Het bedrijf moet van vóór 1949 tot de zomer van 1961 hebben bestaan, want van Fred Seesing kregen wij een scan van het op origineel briefpapier afgegeven getuigschrift van zijn vader Cor Seesing, die tot 31 augustus 1961 bij dat bedrijf heeft gewerkt, tot aan de opheffing van het bedrijf.
  Later werd hier Vleesfabriek Van Santen gevestigd.
 • Smikkelshop
  Na de enorme wateroverlast in november 2010 vanwege de niet meer in gebruik zijnde woningen in dat blok, werd de zaak gesloten in afwachting van het nieuwe onderkomen. Die nieuwe plek was al ruim twee jaar daarvóór beschikbaar gekomen en ook toegezegd vanwege de sluiting van café Nieuw Amsterdam.
 • Truus Trendy
  Het was een kortstondige relatie: Truus en Katendrecht. De verhuisdozen waren nauwelijks uitgepakt of ze hield het voor gezien. Click hier voor wat meer informatie.
 • Waterham
  Februari 2015 kwam vanuit de VS een reactie van Tom Waterham en dat leidde tot de volgende informatie:

  • Leendert had een aantal kinderen:
   • Leen(dert) (de caféhouder) – hij trouwde met Dien Bleij
   • Anton (= de vader van Tom)
   • Hendrika – trouwde Nelis Boeff, bekend als ‘ome Kees’
   • Barend (de kleermaker) – hij trouwde ‘tante Laura’
    Deze Laura had extreme galbulten in haar gezicht.
    Barend had een houten been, omdat hij ooit onder een rijdende trein was gekomen. Uit ervaring weet Tom (omdat hij wel eens meereed) dat als Barend in zijn kar stapte hij zich daarom eerst moest ‘installeren’. Maar als de weg oneffen werd dan hield Tom z’n hart vast of Barend er niet af viel …
   • Adriaan – verhuisde eveneens naar de VS en is daar ook begraven.
   • Bernardina – woonde in Rotterdam en is omstreeks 1985 overleden.
  • Leen(dert), Anton en Hendrika hadden Gezina Hendrika Reinds als moeder; Gezina had uit een eerder huwelijk (met Bernardus Frederikus Reuvers) een dochter (Maria Hendrika Reuvers, ofwel tante Marie); tante Marie woonde met haar man Machiel (Giel) Wildschut ook op de Brede Hilledijk (net zoals Leen en Barend) en naderhand woonde haar moeder Gezina bij haar in;
   Barend had ‘tante Rika’ als moeder;
   Adriaan had Neeltje de Jonge als moeder.
   Bernardina was ook een halfzus van Leen(dert), maar Tom had nooit van haar gehoord.
  • Ook schijnt er nog een Evert te zijn, maar niet duidelijk is of dat een broer was.
  • Ook kwam de naam Kist wel eens ter sprake, maar daar is geen verdere informatie over.
  • Het schijnt dat vanwege die diverse vermengingen diverse familieleden weliswaar in hetzelfde huis woonden, maar daarbij volstrekt langs elkaar heen leefden.

[weer terug naar boven]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s