Belvédère

Vóór de Tweede Wereldoorlog werd in het Negro Palace Belvédère aléchte jazz gespeeld, door o.a. Kid Dynamite – vandaar dus ook de naam van ‘ons’ festival. (En dáárvoor was deze locatie een fraai café restaurant).

Ook – of misschien wel júist – tíjdens die oorlog klonken er jazzklanken, niet in de laatste plaats omdat de Kaap voor de Wehrmacht verboden gebied was; dat nam niet weg dat er zo nu en dan wel door de Sicherheitsdienst werd gecontroleerd.

Tijdens de oorlog speelden daar o.a. Kid Dynamite (met Freddy Blythe / Martin Sterman, Boy Edgar en Mac Robbers), Teddy Cotton / Jan Bogers (met Wim Hannaart, Dick Rijnooy, Rob Schoonlinge en Jan Straatman), Jacky Blue en John Engels. Een hit die het ‘deed’ uit die tijd was Kalamazoo. Op 31 december 1943 werd de Belvédère gesloten en verloor de Kaap zijn vaste jazz-stek.

Ook ná WO-II was Katendrecht verboden gebied voor militairen, toen de bevrijders. Uit de overlevering blijkt dat er nog wel eens jazz werd gespeeld, maar daar is eigenlijk niets over bekend.

Er is slechts één filmfragment uit die oorlogsperiode bekend. Nogal curieus is dat een NSB propagandafilm uit 1943 waar Kid Dynamite in speelt. Dat fragment staat helaas níet op internet, maar wél de informatie erover en hoe dat fragment eventueel te zien is. Daartoe hier clicken en op de nieuwe pagina staat rechts boven de verwijzing.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s