beschrijving aanpak

Het doel van onze stichting was om alles dat over Katendrecht bestaat zoveel als mogelijk op te sporen en dan ook nog eens algemeen toegankelijk te maken. Want behalve in een aantal min of meer openbare verzamelingen is er natuurlijk een heleboel materiaal ‘verborgen’ (bij bedrijven, instellingen, op allerhande sites en bij mensen thuis). Dat leek ons niet zo’n probleem, want het is immers een nogal voor de hand liggende gedachte. En met al die centrale en decentrale archieven en de vele miljoenen subsidie zou dat dus wel bestaan en daar wilden wij als stichting dan gaarne in participeren en zouden wij er als tegenprestatie voor zorgen dat al met materiaal over Katendrecht correct beschreven werd. Fout! Al spoedig bleek – zie onze pagina metazoeken – dat er nergens, ook niet landelijk, een centrale plek is van waaruit alle verzamelingen integraal geraadpleegd kunnen worden. Weliswaar zijn er enkele interessante ontwikkelingen op dit gebied, maar daar blijft het bij. Zodat wij onze ambities helaas bij moesten stellen tot ‘een representatief deel van het beschikbare materiaal via internet toegankelijk te krijgen’. En zelfs dat vergt nog heel wat tijd en inspanning …

Wij zijn gewoon zelf aan de gang zijn gegaan. Niet met een database – hoe vreemd dat ook mag lijken. Maar heel simpel met lijstjes: op onderwerp en op straat. Met zo hier en daar, als dat beter uitkwam, nog een aanvulling daarop. Vervolgens een boek over Katendrecht gelezen en de bruikbare informatie daaruit op die lijstjes gezet. Zo ook met andere boeken en artikelen. Toen op zoek naar oude adresboeken en telefoonboeken. Daar bestaan er maar heel weinig van en zelfs als het op internet staat, is het daarmee nog niet gedigitaliseerd. (Probeer bijvoorbeeld maar eens in het Telefoonboek 1950 alle etablissementen op de Wigstraat te vinden … Tsja. En dan heb je nog slechts een momentopname uit (omstreeks) dát jaar). Dan weer terug naar die boeken en artikelen en aanpassen wat eerst nog niet duidelijk was – noem het een iteratief proces. Maar het wérkt!

Daarbij natuurlijk ook kontakten met de wat oudere (soms ook oud-) bewoners van Katendrecht. Want een heleboel informatie ontbreekt nog. Of die informatie is moeilijk te plaatsen – bijvoorbeeld als er in de loop van de tijd een deel van een straat is afgebroken, er daarna weer iets nieuws is gebouwd en in een enkele keer vervolgens ook dát weer is afgebroken. Een grote hulp daarbij is ook de gedachtenwisseling op de hyves pagina van Café De Reünie, zoals bijvoorbeeld over de café’s en winkels van vroeger. Of de herinneringen op de site Katendrechters. Het aardige is dat er met die oude straat- en telefoonboeken heel wat vestigingen opdoken die niet in die gedachtenwisseling voorkwamen – maar omgekeerd won het collectief geheugen het soms weer van die oude boeken. Door steeds weer die lijstjes aan te passen en door zo hier en daar naar de volgorde en samenhang te vragen, begint er een beetje structuur in te komen. Tot we het in juni 2011 aandurfden om het materiaal dat we op deze wijze op deze site hadden verzameld en gerangschikt, ook bij de ervaringsdeskundigen van Café De Reünie kenbaar te maken. Met vanzelfsprekend de vraag om daar op ‘te schieten’. Want ons doel is en blijft om uiteindelijk ook alle ‘oude’ barretjes, bedrijven, café’s, winkels en wat dies meer op de juiste plaats en in de juiste volgorde zichtbaar te maken. Met daarbij zo mogelijk graag zo hier en daar een smeuïg verhaal, een specifieke herinnering en een passende foto.

Die foto’s – in het algemeen: het beeldmateriaal – is een verhaal apart. Zoals aangegeven was het al snel duidelijk dat het onbegonnen werk is om door middel van metazoeken de verbinding met foto’s in al die verschillende verzamelingen te maken. Dat zou dus handmatig moeten gebeuren. Maar er is ook nog het copyright. Zelfs bij verborgen foto’s waar nooit naar omgekeken is krijgt de eigenaar soms plotseling dollartekens in de ogen. Of wordt alleen maar ‘moeilijk’ gedaan. Gelukkig zijn er ook vele voorbeelden waarin wij wél medewerking kregen. Van mensen en organisaties die begrijpen waar wij keihard mee bezig zijn: de historie van Katendrecht voor de toekomst beschikbaar krijgen en houden.

Bij dit alles is het natuurlijk niet nodig om eigen software te ontwikkelen. Er waren de laatste jaren al heel wat computertoepassingen beschikbaar om afdrukken van digitale foto’s te maken. En met de komst van de sociale media zijn de – veelal zelfs gratis – opslagmogelijkheden alleen nog maar uitgebreid. Twee toepassingen springen er kwalitatief uit: Flickr en Picasaweb. Beide met hun voor- en nadelen. Ook al heeft de museale wereld in navolging van de VS Flickr omarmd, wij hebben op grond van diverse overwegingen nadrukkelijk voor Picasaweb gekozen. (En wie daar meer van wil weten moet even op overwegingen clicken). Alleen … de gratis opslag is veel te weinig, zodat er een abonnement moest worden genomen. En vervolgens blijkt natuurlijk dat zo’n abonnement bij verandering (van abonnement, betaalwijze of contactpersoon) opeens veel duurder wordt. Omdat er al veel te veel instellingen zijn die vinden dat zij slechts kunnen functioneren bij de gratie van leden, donateurs en subsidies, hebben wij geprobeerd om een en ander dusdanig te structureren dat de structurele kosten tot een minimum beperkt blijven. Zodat wij in een combinatie van WordPress en Picasaweb het materiaal verzamelen, waar nodig bewerken en vervolgens beschikbaar stellen. Daartoe moet soms wel eens een keer extra geclickt worden, maar nu is dus duidelijk waaróm.

[weer terug naar boven]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s