Centenpad

herkomst naam: Het Stadsarchief vermeldt dat het Centenpad een binnenpad was dat van de Moffendijk (en naderhand de Parallelweg genaamd) naar het oude dorp Katendrecht leidde.  Opvallend echter is dat het Stadsarchief het pad in het centrum van Rotterdam situeert:

Centenpad vlgs GAR

Hier een fotootje van het Centenpad, omstreeks 1895. De foto zou in het bezit moeten zijn van het Stadsarchief, maar we kregen ‘m niet boven water. Maar Ben van Wevering was ‘m écht ergens tegengekomen. Links dus het Centenpad. Rechts de Sumatraweg, o.a. met balkonhuisje en links de ‘oude’ Chinese tuinen en links daarvan het pand waar (na verbouwing) shipchandler Houtstra (tot omstreeks 1980) zat. Rechts ook de rails voor het bouwproject Delistraat.

Centepad-sumatraweg-1895 - foto-GAR

De Moffendijk werd reeds omstreeks 1780 vermeld. Nadat de Rijnhaven gegraven was liep de Parallelweg parallel aan de Rijnhaven O.z. Weer later zijn de Rijnhaven O.z. en de Parallelweg samengevoegd onder de huidige naam Posthumalaan.

De stad Rotterdam was eigenaar van het Centenpad. Vermoedelijk moest men voor het passeren van dit pad dus een cent aan de stad betalen. Gelet op de verbinding tussen de Moffendijk en Katendrecht moet het pad verdwenen zijn toen de Rijnhaven werd gegraven (1887-1895). Waarschijnlijk liep het Centenpad op Katendrecht daar waar ongeveer de huidige Sumatraweg ligt en daar dan parallel aan, in de richting van de straten (zoals bijvoorbeeld het verlengde van de huidige Tolhuisstraat) waar naderhand de Maashaven is gegraven.

De verklaring voor de naam Moffendijk is overigens tweeërlei.
a) Het zou kunnen komen omdat de dijk door de Duitsers is aangelegd. Reeds sinds de 16e eeuw was er al sprake van een vorm van arbeidsmigratie van Duitsland naar Nederland. Deze ‘Hollandgangers’ stonden onder vele namen bekend, zoals bovenlanders, grashannesen of moffen.
b) Maar het kan ook zijn omdat daar vele ‘keulenaars’ – een soort rijnaak (ook bekend onder de namen Keulse aak, samoreus of sammereus) – lagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s