geld

Iedere stichting of vereniging heeft het nodig: geld. Ook al is het aantal vrijwillig(st)ers onbeperkt, er blijft altijd iets dat niet met tijd maar slechts met geld te voldoen is.

De simpele benadering is natuurlijk geld verwerven met lidmaatschappen, contributies, entreeheffingen, subsidies en donaties. Maar kan het slimmer? Ja, door de obligatielening, de ANBI schenking, het presentiegeld en de vrijwilligersvergoeding slim te combineren!

Op de pagina optimaal fiskaal is dezerzijds een uitgebreide (hier geanonimiseerde en enigermate aangepaste) beschrijving opgenomen zoals deze door ons naar de (net als wij) bij de Stichting Rotterdam is vele Dorpen aangeslotenen – dochter van het Historisch Genootschap Roterodamum – is gestuurd. Je zou de aldaar beschreven aanpak, onder bepaalde condities, zelfs een financieel perpetuum mobile kunnen noemen. En dan is het natuurlijk flauw op die mogelijkheid dan niet onder de aandacht van íedere algemeen nut beogende instelling te brengen.

Daarbij wil ik nog even ingaan op de kritiek die ik soms hoor dat het slim gebruik maken van fiskale mogelijkheden eigenlijk niet hoort. Want dat het wellicht allemaal keurig binnen de regeltjes van de Belastingdienst blijft, maar dat op die manier toch maar de hobby van deze of gene ten laste van de belastingbetaler wordt gebracht.

An sich is dit soort kritiek natuurlijk gemakkelijk te pareren door te wijzen op commerciële instellingen (met banken en verzekeringsbedrijven voorop) die al vele jaren vanuit puur eigenbelang allerhande fiskaal toelaatbare ‘trucs’ uithalen om zo hun winst te vergroten. Zo kunnen allerhande etentjes, ‘studie’reizen, skyboxen, e.d. van de belasting worden afgetrokken. Als dat nog niet genoeg oplevert dan wordt gegoocheld met stichtingen die BV’s en NV’s oprichten of BV’s en NV’s die juist stichtingen oprichten. En de ultieme methode is natuurlijk om het hoofdkantoor in een tax heaven onder te brengen: een land waar over de winsten veel minder belasting betaald behoeft te worden. Zouden organisaties in het algemeen belang, de ANBI’s (= algemeen nut beogende instellingen) daar juist dan niet veel méér het recht toe hebben?

Maar het belang van dit soort fiskale mogelijkheden voor ANBI’s is zeker ook inhoudelijk goed uit te leggen. Want dit soort stichtingen en verenigingen doen een heleboel werk gratis en voor niets. Kijk naar al die vrijwillig(st)ers die ieder weekend weer aktief zijn op de sportvelden. Realiseer je wat er allemaal zonder of met slechts een hele kleine vergoeding wordt gedaan ten behoeve van de jeugd, de natuur, de cultuur … En dat is op geen enkele wijze een verdringing van werkgelegenheid, want om die werkzaamheden te verrichten is geen geld beschikbaar dus zouden die banen er ook niet zijn.
Dus ja, die fiskale mogelijkheden kosten ons als gemeenschap wel wat geld, maar de activiteiten die daarmee gedaan worden en het positieve effect op ons als samenleving is enorm. Daarom zal dit fiscale voordeel dan ook niet snel door enigerlei parlement de nek om worden gedraaid … en is iedere ANBI die van deze mogelijkheid geen gebruik maakt ronduit dom en een dief van niet alleen de eigen zak maar ook die onze samenleving.

Overigens blijven wij verbaasd dat er voor culturele organisaties de mogelijkheid bestaat om de ANBI schenking niet voor 100% maar voor 125% (en als bedrijf zelfs voor 150%) te mogen aftrekken, terwijl bijvoorbeeld een schenking aan geneeskundig onderzoek slechts voor 100% aftrekbaar is. Waarop baseert de politiek deze achtergestelde positie van de gezondheidszorg?

[weer terug naar boven]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s