geschiedenisdag

DAG VAN DE ROTTERDAMSE GESCHIEDENIS

De eerste maal op woensdag 20 oktober 2010.

In 2002 werd ‘De Boulevard van het Actuele Verleden’ opgericht, in 2003 gevolgd door de ‘Stichting Actueel Verleden’. Twee jaar later werd de stichting samengevoegd met ‘Het Huis voorde Democratie’ tot ‘Het Centrum voor Geschiedenis en Democratie’. In 2006 werd door de Tweede Kamer besloten dat het vooral om de geschiedenis moest gaan, waardoor het thema democratie naar de achtergrond werd geschoven. Daarop werd besloten dat ook Nederland een ‘Nationaal Huis voor de Geschiedenis’ zou krijgen, in navolging van diverse andere landen. Dit zou fysiek gestalte krijgen in het ‘Nationaal Historisch Museum’ dat in Arnhem zou komen. De bedoeling was dat dit museum op 30 maart 2011 zou worden geopend. Zie Architectenweb voor meer informatie over het gebouw. Wás, want op 29 oktober 2010 heeft staatssecretaris Zijlstra vanwege de noodzakelijke bezuinigingen besloten dat dit gebouw er níet komt. Heel slim heeft Amsterdam – waar was Rotterdam? – daar meteen op ingespeeld en ingaande januari 2011 zal het museum voor vijf jaar fysiek gevestigd zijn in de Zuiderkerk aldaar. Dat daarná nog voor Arnhem gekozen ligt niet voor de hand en er is ook het idee geopperd om dan maar in het oude Paleis Soestdijk te kruipen. Maar in ieder geval zal in 2011 het virtuele museum beschikbaar zijn. Alhoewel …

Want begin juni 2011 is ook besloten dat het ministerie ingaande 1 januari 2012 het museum ook geen subsidie meer zal geven. En op 31 december 2011 zal de NHM-organisatie ontbonden worden. NOS-research heeft becijferd dat dit culturele speeltje dan zo’n € 15 miljoen heeft gekost:
€    127.500 subsidie in 2007;
€ 1.800.647 subsidie in 2008;
€ 3.000.000 subsidie in 2009;
€ 6.170.500 subsidie in 2010;
€ 4.000.000 subsidie in 2011.
Tsja …

Met dat geld timmerde Nationaal Historisch Museum fiks aan de weg en gebruikt hiertoe de site www.innl.nl en kwam ook met diverse activiteiten, waaronder sinds 2003 de jaarlijkse Week van de Geschiedenis – in 2010 was dat van 16 tot 24 oktober. En de ambitie werd vervolgens een Máánd van de Gechiedenis.

Uitgerekend in het jaar dat besloten is dat de nieuwbouw van het Nationaal Historisch Museum er niet komt, heeft ook de gemeente Rotterdam besloten om aan de Week van de Geschiedenis mee te doen. Vandaar in 2010 voor het eerst de Dag van de Rotterdamse Geschiedenis, met een uitgebreid programma waaraan o.a. meededen: Bureau Monumenten, Gemeentearchief Rotterdam, Belasting & Douane Museum, Willen de Kooning Academie, Havenmuseum, Oudheidkamer Pernis, Nationaal Onderwijsmuseum, Bureau Oudheidkundig Onderzoek van Gemeentewerken Rotterdam (BOOR), Historisch Genootschap Roterodamum, Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Oorlogs- en Verzetsmuseum, Port of Rotterdam, Historisch Museum Rotterdam (maar ook deze naam is ondertussen geschiedenis: het is nu Museum Rotterdam) – Dubbelde Palmboom, Nederlands Fotomuseum en het Maritiem Museum Rotterdam. Voor deze gelegenheid was het Schouwburgplein omgevormd tot het ‘Tijdplein’ (met een 250 meter lange tijdlijn waarin negen eeuwen Rotterdamse geschiedenis bekeken konden worden) en waar ook (weliswaar deze eerste keer nog uitermate beperkte) informatie over deze dag te vinden was.

Voor ons, als jonge historische stichting, blijft nog de vraag waarom (met uitzondering van de Oudheidkamer Pernis) de stichting Rotterdam is Vele Dorpen niet in 2010 aan dit alles meedoet en waarom wél Roterodamum en het Gemeentearchief. De ‘Rotterdamse Dorpendag’ zou toch veel beter samenvallend op 20 oktober gehouden hebben kunnen worden in plaats van afzonderlijk op 19 juni?

Deze vraag bleek ook bij het bestuur te leven. Alles overwegende werd voorgesteld om de Dorpendag inderdaad te laten samenvallen, maar dan met de Open Monumentendag. Argumenten waren o.a. dat de Open Monumentendag al vele jaren bestaat en zowel nationaal als plaatselijk een groot succes is en daardoor ook al grote bekendheid geniet; dat het überhaupt de vraag is of er voldoende emplooi is voor in feite nogal vergelijkbare dagen op verschillende data; dat 2010 de eerste keer was dat de Dag van de Rotterdamse Geschiedenis georganiseerd werd, zodat het nu nog relatief gemakkelijk is om daar in het vervolg vanaf te zien; dat half september qua weer en temperatuur aantrekkelijker is dan half oktober; dat een zaterdag aantrekkelijker is dan een woensdag, ook al valt die woensdag dan in de herfstvakantie. Zodat werd besloten om in het vervolg de Rotterdamse Dorpendag onderdeel te laten zijn van de Open Monumentendag, dus altijd op de tweede zaterdag van september.

Nog daargelaten of door het intrekken van die € 4 miljoen subsidie per jaar er wel of niet een dag, week of maand van de geschiedenis georganiseerd zal c.q. blijft worden, blijft het nog steeds de vraag waarom de NHM-organisatie geen samenwerking zocht met reeds bestaande initiatieven zoals bijvoorbeeld de Dag van de Architectuur of de Open Monumentendag. Ambitie is mooi, maar niet ten koste van exorbitante subsidies. De politiek heeft dat gelukkig goed begrepen.

[weer terug naar boven]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s