Harsdijk

postcode: n.v.t.

Sinds Google halverwege 2016 gestopt is met het onderhouden van Picasaweb, moesten alle verwijzingen worden aangepast. Bovendien is de bewaarversie van Picasaweb veel beknopter (zodat niet alle oorsponkelijke info meer beschikbaar is) én er kan niets meer worden toegevoegd of gewijzigd. Het zij zo …
Daarom zullen eventuele hierná beschikbare foto’s niet meer via de beeldbank maar op de betreffende pagina van deze website beschikbaar komen.

herkomst naam: Niet zozeer de herkomst maar wel het bestaan wordt ons aangereikt in een artikel van G.J.Vermaat (1957) in het Rotterdams Jaarboekje. Anders dan de huidige contouren van de wijk i.c. het schiereiland Katendrecht of de daarvóór bestaande veel grotere Katendrechtse Polder, bestond er reeds omstreeks 1199 het gebied Catendrecht: “Het vroegere Catendrecht was gelegen ten zuiden van de tegenwoordige Nieuwe Maas en ongeveer ten noorden van de grenzen van Rhoon en Barendrecht, strekte zich uit van de Karvelsche dijk in het westen tot de tegenwoordige Lange Geer in het tuindorp Vreewijk”. Die Karvelschedijk liep, van noord naar zuid, ongeveer halverwege de Heijsehaven tot en met de Prinses Beatrixhaven. En vanaf de Karvelschedijk liep oostwaards, ongeveer halverwege de Prins Johan Frisohaven en de Prinses Beatrixhaven, de Harsdijk. In genoemd artikel staat ook een kaartje ter verduidelijking (ook al is daarop de ‘n’ in de naam verdwenen, terwijl deze in de tekst een en andermaal voorkomt). Maar omdat het Gemeentearchief vermeldt dat de Harsdijk verdwenen is met de aanleg van de Eemshaven, lijkt deze dijk voor Katendrecht niet zo relevant.

L.M.Molendijk heeft omstreeks 1923-1927 enkele prenten van de Harsdijk gemaakt, waarbij deze dijk nadrukkelijk in Rhoon is gesitueerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s