Katendrechtse Zeedijk

KATENDRECHTSE ZEEDIJK
(Katendrechtsche Zeedijk)
(Katendrechtschen Zeedijk)
ooit eveneens bekend onder de namen
KATENDRECHTSEDIJK
HOGEDIJK
SCHULPWEG
KATENDRECHTSELAAN

   click hier voor beeldmateriaal

postcode: n.v.t.

herkomst naam: Het Gemeentearchief verwijst hierbij naar het ambacht Katendrecht, dat onder die naam voor het eerst in 1199 ter sprake kwam. Deze dijk was de waterkering die ten noordwesten van de voormalige polder Katendrecht lag. Hij liep van het dorp Katendrecht naar het dorp Charlois. De dijk moet tussen 1396 en 1401 zijn aangelegd. Hij komt ook voor onder de namen Hogedijk en Schulpweg. Toen de Maashaven werd gegraven is de dijk verdwenen.

Wat ons echter opvalt is dat op de weergave van Historiekaart te zien is dat de Katendrechtse Zeedijk destijds van links naar rechts langs de Nieuwe Maas lag en stopte bij de Linker Veerdam. Dat maakt het zeer aannemelijk dat deze dijk vervolgens werd vernoemd tot Katendrechtsedijk en vervolgens tot Katendrechtselaan en dus niet de Katendrechtsestraat.
In het verleden werd de dijk (eerst in de volksmond) ook Hogedijk genoemd, in tegenstelling tot de Lagedijk. (Zoiets kwam wel vaker voor. Zo wordt ergens op een van de topografische kaarten ook de Brede Hilledijk een Hogen Dijk genoemd). Het was een zogenaamde slikweg. In 1838 is hier een schulpweg (= schelpweg) van gemaakt en zo is de naam Schulpweg ontstaan. Overigens werd het na annexatie (in 1895) dusdanig druk op die weg dat het vervolgens een grintweg is geworden.

Hier stond o.a. een herenhuis dat voor het laatst werd bewoond door notaris J.F.Ninaber.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s