metazoeken

Helaas bestaat er nog nergens een plek of site waar met één click alle gewenste informatie over Katendrecht te vinden is. Deze twee sites zijn op dit punt het verst:

www.geschiedenisvanzuidholland.nl
www.thematis.nl.

Door op die sites een woord (of diverse woorden) in te typen, wordt in één keer gezocht in een aantal verzamelingen gezocht. Bij ‘Geschiedenis van Zuid-Holland’ o.a. in het Nationaal Archief, het Gemeentearchief Rotterdam, het Hoogheemraadschap van Delfland, het Belasting en Douane Museum en de Koninklijke Bibliotheek. Als bijvoorbeeld ‘katendrecht’ wordt ingetypt, dan leidt dat tot 942 hits. Dat zijn niet allemaal foto’s of prenten, maar ook verwijzingen naar nota’s of geluidsfragmenten.

Er kunnen ook meer woorden tegelijk worden gebruikt. Afhankelijk van hoe het materiaal is geïndexeerd, leidt dat tot de gewenste hits. Voorbeeld: Stel dat ‘katendrecht veerlaan’ wordt ingetypt. Dat leidt tot 6 hits. Maar als uitsluitend ‘veerlaan’ wordt ingetypt, dan leidt dat tot 56 hits! Dat komt omdat in de diverse databases niet overal bij het woord ‘Veerlaan’ het woord ‘Katendrecht’ staat. Dus is het handig om een beetje te ‘spelen’ met de diverse woordcombinaties.

Maar er zijn nog ‘tig’ verzamelingen die níet door genoemde archivistische mega zoekmachines doorzocht kunnen worden. Het mooiste is natuurlijk om uiteindelijk één site te vinden of te helpen creëren waar in één keer ‘alles’ gevonden kan worden. Maar overleg met de ‘De geschiedenis van Zuid-Holland’ leert dat zoiets niet alleen incidenteel en structureel geld vergt, maar ook nog eens permanente menskracht om koppelingen met de diverse (zich wijzigende) beeldverzamelingen in stand te houden. En het landelijke digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst heeft voor een periode van zeven jaar een Europse subsidie van 154 miljoen euro beschikbaar gekregen, dus daar kun je niet zoveel mee doen …

Daarom zijn wij in de loop van 2010 een eigen pilot begonnen. Bewust door het omgekeerde te doen. Het verhaal van Mohammed en de berg. Ofwel: als het te complex en te duur is om met één meta zoekmachine in één keer alle verzamelingen door te werken, dan doorzoeken wij al die verzamelingen zelf stuk voor stuk handmatig en zetten de resultaten daarvan dan weer op internet. Met als aantrekkelijke variant dat de eigenaar van een verzameling het eigen beeldmateriaal via onze beeldbank beschikbaar stelt. Best wel monnikenwerk, maar Katendrecht is nu ook weer niet zo groot dat dit met een aantal vrijwilligers niet binnen afzienbare tijd te realiseren zou moeten zijn. Waarbij dan natuurlijk afspraken over de resolutie gemaakt moeten worden (want daarmee zou een aantal problemen qua auteursrecht wellicht opgelost kunnen worden; zie bijvoorbeeld de FAQ’s Auteursrechten Fotocollecties of de site van Foto Anoniem. En dit alles uiteraard onder de vermelding van het gehanteerde copyright, met (desgewenst) de vermelding van de eigenaar, alsmede (desgewenst) een verwijzing naar de site van de eigenaar – trouwens ook een goede ondersteuning van hen voor wie het reproduceren van beeldmateriaal een bron van inkomsten is. Deze pilot is er ook op gericht om (oud-) bewoners en bedrijven hun foto’s van Katendrecht beschikbaar te stellen en dat materiaal kan dan eveneens via internet door anderen worden bekeken. Daarbij is het natuurlijk prettig als die bewoners en bedrijven hun foto’s e.d. dan meteen aan het gemeentearchief Rotterdam zouden willen schenken, want daar is de toekomst van dit historisch erfgoed in goede handen.

Vandaar ook het belang van de keuze van een geschikte openbare site waar dit op een eenvoudige manier mee kan en die ook prettig werkt. Dat leidde tot de keuze voor Picasaweb. Deze aanpak heeft natuurlijk wel consequenties voor de wijze waarop de indexering en beschrijving van het materiaal moet plaatsvinden. Waarbij ook nog eens rekening moet worden gehouden met wijzigingen in de structuur en (ook financiële) policy van  vooralsnog vriendelijk geprijsde mogelijkheden. Zodat het niet onmogelijk is dat er ‘gedurende de rit’ andere keuzen gemaakt moeten worden (zoals bijvoorbeeld in 2012 aan de orde was toen bleek dat Picasaweb de prijzen drastisch heeft verhoogd voor nieuwe accounts – waarbij een vernieuwing of een wijziging in de creditcard bij een bestaand account eveneens als ‘nieuw’ wordt beschouwd, zodat wij daarom wat meer met WordPress zijn gaan doen).

Als nog jonge historische stichting hebben wij aan onze deelgemeente Feijenoord op 17 juni 2010 ten laste van het project Poen voor je Plan voor al dit werk een eenmalige, zeer bescheiden bijdrage van maximaal 1.000 euro gevraagd. Niet alleen bedoeld als het creëren van een gelegenheid voor de deelgemeente om zich positief over dit project uit te spreken, maar ook om daarmee aan te tonen dat het met de juiste aanpak voor een historisch gezelschap mogelijk is om met zo’n bedrag heel veel te doen. Op 19 oktober 2010 werd de subsidie ons verleend.

Overigens is er een uitermate constructieve ontwikkeling aan de gang: die van het Gemeentearchief / Stadsarchief Rotterdam. Ten eerste is ons toestemming verleend om de (uiteraard copyright vrije) afbeeldingen op onze beeldbank op te nemen. Maar veel belangrijker is de ontwikkeling van een drastisch vernieuwde website, stapsgewijs ingaande augustus 2011 ter beschikking. Het is een wezenlijk nieuwe aanpak, geheel in overeenstemming met zowel de nieuwe opvattingen als de nieuwe mogelijkheden. Onderdeel van die nieuwe site is ook ‘Mijn Archief’, een plek waar individuele onderzoekers hun materiaal digitaal kunnen bewaren. En dan is de stap om onze eigen website Historisch Katendrecht onderdeel te laten zijn van de site van het Gemeentearchief Rotterdam nog maar een hele kleine – en wordt de cirkel uiteindelijk tóch gesloten. Ook al hebben wij de indruk dat vanwege het er vanwege de reorganisaties en de bezuinigingen binnen de gemeente uiteindelijk toch niet inzit.

[weer terug naar boven]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s