monumenten

Formeel bestaan er momenteel slechts tweeé rijksmonument op Katendrecht: Santos (sinds 2000) en Codrico (sinds 2014). Het uit 1901 daterende Santos ligt aan de Brede Hilledijk 95 / Rijnhaven Z.z. 6. In 2011 heeft onze stichting het pand tijdens de Open Monumentendag Rotterdam integraal opengesteld (omdat het toen nog het enige monument op Katendrecht was). Tegenwoordig is dit niet meer nodig. Enerzijds omdat Volker Wessels Vastgoed vanwege het bouwproject The View er een etage heeft ingericht waar geïnteresseerden zo nu en dan een blik op het naastgelegen bouwproject kunnen werpen. Anderzijds omdat de stichting China op de Kaap een een vaste stek heeft en er zo nu en dan ook een tentoonstelling organiseert. Ook al heeft de economische crisis beide ontwikkelingen wel wat in het ongerede gebracht.

Daarnaast is Codrico een aantal jaren geleden aangemeld als rijksmonument. Het uit 1937 daterende pand ligt aan de Rijnhaven Z.z. 15. Maar halverwege november 2014 zijn in hoger beroep de bezwaren van het bedrijf tegen de monumentenstatus afgewezen:

Latenstein nov 2014

En er is natuurlijk het ‘drijvend monument’ Stoomschip Rotterdam. Het schip ligt afgemeerd aan het Derde Katendrechtsehoofd 25.
Formeel geen monument (en dat kan het, als schip, ook niet worden), maar wel degelijk een cultureel erfgoed. Niet in de laatste plaats omdat het merendeel van het schip zeer zorgvuldig in de oude staat is teruggebracht en dat geldt ook voor de vele kunstwerken die aan boord zijn.

Helaas zijn er door de jaren heen nogal veel panden op Katendrecht gesloopt – panden die als zij nog zouden bestaan, ongetwijfeld tot monument zouden zijn uitgeroepen. Zo’n triest voorbeeld is het Roerade pandje. Vandaar dat er meer dan ooit aandacht moet zijn om hetgeen wat nu nog monumentwaardig is, mits relevant, te bewaren. Dat hoeft niet aanstonds met het jaartal verband te houden. Want het oudste pandje op de Kaap dateert weliswaar van 1887, maar het is niet dusdanig fraai dat er van een ramp sprake is als dit woonhuis ooit vervangen zou worden.

Voor twee – eigenlijk drie – nog aanwezige panden ligt dat anders.

Dankzij Woonstad Rotterdam is het pand Belvédère voor de sloop behoed. Dit uit 1894 daterende pand was door de jaren heen steeds schever gaan staan: de ingang was zelfs 87 cm verzakt. En toen de befaamde schilder Wally Elenbaas die erboven woonde, overleden was, werden de geluiden steeds triester. Maar Woonstad is een op de stad betrokken corporatie, zodat besloten werd om het pand (en het naastgelegen pandje aan de Rechthuislaan, dat van 1901 is) te renoveren en daartoe eerst recht te zetten en dát was eind augustus 2012 een feit.

Dan resteert nog Provimi. Het pand ligt aan de Veerlaan 17 t/m 23. Bijzonder van dit pand is met name de vleugel met woningen die aan de kant van het Buizenpark is gesitueerd.
De pagina voor dit bedrijf is nog in opbouw.

[weer terug naar boven]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s