monumentendag

Op 10 september 2011 heeft Katendrecht meegedaan aan de OPEN MONUMENTENDAG.

Twee objecten waren te bezichtigen: het rijksmonument Santos en het drijvend monument ss Rotterdam. Click hier voor de opzet van die dag en kijk ook eens naar de speciale pagina over Santos.

Al sinds 1987 bestaat, in vanvolging van Frankrijk, de Open Monumentendag. Zie voor achtergronden en algemene informatie de nationale internetsite.

Een goede beslissing is dat vanaf het begin gewerkt wordt met een decentrale opzet. Per gemeente werd er een comité opgericht dat verantwoordelijk is voor zijn eigen programma. In Rotterdam heeft dat geleid tot de Stichting Open Monumentendag Rotterdam. In het bestuur zitten o.a. het Gemeentearchief Rotterdam, het Historisch Genootschap Roterodamum, de Stichting Stadsherstel, het Nederlands Architectuurinstituut en de Kamer van Koophandel Rotterdam. Ook zit in het bestuur, op persoonlijke titel, de penningmeester van de Stichting Rotterdam is Vele Dorpen. De stichting heeft een eigen internetsite.

De Open Monumentendag vindt ieder jaar plaats op de tweede zaterdag van september. Ieder jaar worden in Rotterdam zo’n 30 monumenten opengesteld voor publiek. Landelijk gaat het zelfs om tussen de 3.000 en 4.000 monumenten, want er doet ruwweg 85% van de gemeenten mee.

Ondertussen is besloten dat ingaande 2011 de Rotterdamse Dorpendag op dezelfde dag gehouden zal worden als de Open Monumentendag en overeenkomstig is er ook een samenwerking aangegaan. De in 2010 voor het eerst begonnen Dag van de Rotterdamse Geschiedenis kiest er echter nadrukkelijk voor om ook in 2011 zelfstandig actief te zijn.

Met deze aanzet in 2011 vertrouwen wij er als Stichting Historisch Katendrecht op dat het drijvend monument jaarlijks en zelfstandig als ‘evergreen’ blijft meedoen. Voor Santos zal dit anders liggen, aangezien Volker Wessels Vastgoed op een der etages een periodieke presentatie inricht over zowel het ECCR als de mogelijke plannen met Santos zelf, waarbij er ook sprake van is dat China op de Kaap een vaste presentatieplek in Santos krijgt onder de naam ART CHINA. Zodat voor Santos de noodzaak om ook nog tijdens de Open Monumentendag open te zijn, niet zo groot lijkt. Maar ook Santos heeft zeker de statuur van een ‘evergreen’!

UPDATE 2014 OPEN MONUMENTEDAG ROTTERDAM

Onze inschatting is meer dan uitgekomen. Moest onze stichting in 2011 nog een pleidooi houden om óók het Stoomschip Rotterdam onder het kopje ‘maritiem erfgoed’ te vermelden, het schip is nu prominent op de website en in de folder van OMR 2014 aanwezig. Zoals de folder ook een foto van een Heen en Weer heeft opgenomen, als verwijzing naar het jarenlange vervoer over water tussen Katendrecht en ‘de stad’.

Met Santos is het door de economische crisis wat anders gelopen dan verwacht. Volker Wessels heeft zich teruggetrokken uit het ECCR bouwproject en is momenteel evenmin in staat om Santos tot ontwikkeling te brengen. En omdat het wel over een rijksmonument gaat, is de gemeente terecht terughoudend met het tussentijds ruimte bieden aan tijdelijke initiatieven.

Maar zowel vanwege de Rijnhavenbrug als het feit dat zowel het schip als Hotel New York nu dezelfde eigenaar hebben, is een en ander nu goed gestructureerd. Daarbij worden ook rondleidingen verzorgd, zowel door het ondertussen alweer tien jaar bestaande Rotterdam ArchiGuides als door het Belvédère Verhalenhuis Rotterdam.

OMR 2014 A

En voor de liefhebber hier nog enkele stukken uit de folder in pdf:
OMR 2014 B OMR 2014 C OMR 2014 D OMR 2014 E OMR 2014 F.

[weer terug naar boven]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s