onze aanpak

Het centrale doel van onze stichting is om alles dat over Katendrecht bestaat zoveel als mogelijk op te sporen en dan ook nog eens algemeen toegankelijk te maken. Dat is een hele klus. Want behalve in een aantal min of meer openbare verzamelingen is er natuurlijk een heleboel materiaal ‘verborgen’ (bij bedrijven, instellingen, op allerhande sites en bij mensen thuis). En als het over beeldmateriaal gaat dan blijken de meeste min of meer openbare verzamelingen allemaal hun eigen opslag- en zoekmethode te kennen. Al spoedig bleek – zie onze pagina metazoeken – dat er nergens, ook niet landelijk, een centrale plek is van waaruit alle verzamelingen integraal geraadpleegd kunnen worden. Weliswaar zijn er enkele interessante ontwikkelingen op dit gebied, maar er zullen altijd beperkingen blijven, zodat het lang niet zeker is dat verzamelingen van bijvoorbeeld historische stichtingen en verenigingen in zo’n centrale zoekmogelijkheid opgenomen worden. Bovendien kosten deze projecten heel veel geld, zowel qua opzet als structureel en ook dan blijft nog steeds structureel handwerk nodig. En ondanks dat handwerk blijkt dat bij veel verzamelingen de bij het beeldmateriaal opgenomen teksten uitermate karig zijn en veelal ook ongeschikt om de gewenste informatie mee op te zoeken.

Vandaar dat wij gewoon zelf aan de gang zijn gegaan. Niet met een database – hoe vreemd dat ook mag lijken. Maar heel simpel met lijstjes: op onderwerp en op straat. Met zo hier en daar, als dat beter uitkwam, nog een aanvulling daarop. Vervolgens een boek over Katendrecht gelezen en de bruikbare informatie daaruit op die lijstjes gezet. Zo ook met andere boeken en artikelen. Toen op zoek naar oude adresboeken en telefoonboeken. Daar bestaan er maar heel weinig van en zelfs als het op internet staat, is het daarmee nog niet gedigitaliseerd. (Probeer bijvoorbeeld maar eens in het Telefoonboek 1950 alle etablissementen op de Wigstraat te vinden … Tsja. En dan heb je nog slechts een momentopname uit (omstreeks) dát jaar). Dan weer terug naar die boeken en artikelen en aanpassen wat eerst nog niet duidelijk was – noem het een iteratief proces. Maar het wérkt!

Daarbij natuurlijk ook kontakten met de wat oudere (soms ook oud-) bewoners van Katendrecht. Want een heleboel informatie ontbreekt nog. Of die informatie is moeilijk te plaatsen – bijvoorbeeld als er in de loop van de tijd een deel van een straat is afgebroken, er daarna weer iets nieuws is gebouwd en in een enkele keer vervolgens ook dát weer is afgebroken. Een grote hulp daarbij is ook de gedachtenwisseling op de hyves pagina van Café De Reünie, zoals bijvoorbeeld over de café’s en winkels van vroeger. Of de herinneringen op de site Katendrechters. Het aardige is dat er met die oude straat- en telefoonboeken heel wat vestigingen opdoken die niet in die gedachtenwisseling voorkwamen – maar omgekeerd won het collectief geheugen het soms weer van die oude boeken. Door steeds weer die lijstjes aan te passen en door zo hier en daar naar de volgorde en samenhang te vragen, begint er een beetje structuur in te komen. Tot we het in juni 2011 aandurfden om het materiaal dat we op deze wijze op deze site hadden verzameld en gerangschikt, ook bij de ervaringsdeskundigen van Café De Reünie kenbaar te maken. Met vanzelfsprekend de vraag om daar op ‘te schieten’. Want ons doel is en blijft om uiteindelijk ook alle ‘oude’ barretjes, bedrijven, café’s, winkels en wat dies meer op de juiste plaats en in de juiste volgorde zichtbaar te maken. Met daarbij zo mogelijk graag zo hier en daar een smeuïg verhaal, een specifieke herinnering en een passende foto.

Die foto’s – in het algemeen: het beeldmateriaal – is een verhaal apart. Zoals aangegeven was het al snel duidelijk dat het onbegonnen werk is om door middel van metazoeken de verbinding met foto’s in al die verschillende verzamelingen te maken. Dat zou dus handmatig moeten gebeuren. Maar ook dan kunnen wij (terecht) niet in al die verschillende beeldverzamelingen verbeteringen aanbrengen, waardoor de indexering nog steeds gescheiden zou moeten worden opgebouwd. Bovendien is er ook heel wat beeldmateriaal dat wij zelf al ter beschikking stellen, van hedendaags (want de actualiteit van vandaag is de geschiedenis van morgen) tot en met ver historisch (met dank aan hen die ons een kopietje van hun materiaal beschikbaar stellen ten behoeve van internet).

Daarbij was het gelukkig niet nodig om eigen software voor een beeldbank te ontwikkelen. Er waren de laatste jaren al heel wat computertoepassingen beschikbaar om afdrukken van digitale foto’s te maken. En met de komst van de sociale media zijn de – veelal zelfs gratis – opslagmogelijkheden alleen nog maar uitgebreid. Twee toepassingen springen er kwalitatief uit: Flickr en Picasaweb. Beide met hun voor- en nadelen. Ook al heeft de museale wereld in navolging van de VS Flickr omarmd, wij hebben op grond van diverse overwegingen nadrukkelijk voor Picasaweb gekozen. (En wie daar meer van wil weten moet even opoverwegingen clicken).

Zodat wij op www.picasaweb.com/HistorischKatendrecht al ons eigen en al het in gebruik gekregen beeldmateriaal hebben gezet. Gerangschikt naar onderwerp en straat, met zoekmogelijkheden dwars door alles heen. En dit alles via deze site dusdanig eenvoudig toegankelijk gemaakt dat op onze homepage moeiteloos zowel naar informatie als beeldmateriaal gezocht kan worden.

Sinds Google halverwege 2016 gestopt is met het onderhouden van Picasaweb, moesten alle verwijzingen worden aangepast. Bovendien is de bewaarversie van Picasaweb veel beknopter (zodat niet alle oorsponkelijke info meer beschikbaar is) én er kan niets meer worden toegevoegd of gewijzigd. Het zij zo …
Daarom zullen eventuele hierná beschikbare foto’s niet meer via de beeldbank maar op de betreffende pagina van deze website beschikbaar komen.

(Wie behoefte heeft aan nog meer informatie over onze aanpak kan op details verder lezen).

[weer terug naar boven]

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

¨

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s