over het zoeken

HET WAT EN HOE VAN HET ZOEKEN

Ons ideaal is dat er één plek op internet is waar met één zoekwoord in alle archieven en verzamelingen over Katendrecht gezocht kan worden. Op de pagina metazoeken worden enkele interessante mogelijkheden en ontwikkelingen beschreven, maar daaruit blijkt tegelijkertijd dat het nog vele jaren zal duren voor die ene plek er is – zo die plek er al ooit zal komen. Bovendien kost het creëren en bijhouden van die ene plek erg veel geld. Zodat onze stichting ervoor gekozen heeft om gebruik te maken van een van de (vrijwel) gratis openbaar toegankelijke beeldverzamelingen. Dat leidt tot een combinatie van enerzijds deze site Historisch Katendrecht en anderzijds Picasaweb. Daarbij wordt de site voornamelijk gebruikt voor achtergrondsinformatie (dus tekst) en de beeldverzameling (en waar nodig aangevuld met bewegend beeld op You Tube) voor het beeldmateriaal .

Het zoeken binnen de site Historisch Katendrecht beperkt zich dus tot de tekst die op deze site staat. Maar waar mogelijk wordt er steeds een link met Picasaweb gemaakt. Het zoeken op straatnaam biedt de mogelijheid om per straat zowel wat achtergrondsinformatie te krijgen als in Picasaweb te zoeken. Het zoeken in collecties verwijst naar de diverse archieven en verzamelingen waar ook materiaal over Katendrecht te vinden is. De zoekmogelijkheid naar plattegrond is opgenomen om referentiemateriaal – de kaarten uit diverse perioden – onder handbereik te hebben. En met het zoeken op index en persoonsnaam wordt afhankelijk van de informatie zowel binnen de site als op Picasaweb gezocht. En wij zijn nog bezog met een aanpassing die het mogelijk moet maken om ook via voorliggende site vrij binnen Picasaweb te kunnen zoeken.

Bij dit alles zal Picasaweb leidend zijn. Niet alleen vanwege de faciliteiten die Picasaweb biedt, maar ook om het mogelijk te maken dat onafhankelijk (dus los van voorliggende site) op Picasaweb gezocht kan worden. Waar relevant zullen via de bijschriften op Picasaweb verwijzingen naar onderdelen van de site Historisch Katendrecht gegeven worden, maar dan voornamelijk over het proces en bewust niet tot nauwelijks over de inhoud. Dit over en weer (van site en beeldverzameliong) naar elkaar verwijzen zal tot de optimale informatievoorziening moeten leiden.

Voor historische stichtingen en verenigingen die wat meer over onze werkwijze en de daarmee verband houdende keuzen willen weten staat hier een beschrijving van onze aanpak, inclusief de structurele kosten.

[weer terug naar boven]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s