plattegrond

ZOEK OP PLATTEGROND (= KAART) (TOPOGRAFIE)

En hier als verouderde pdf de kaart van het gebied Feijenoord: Feijenoord PDF plattegrond deelgemeente op A-3 en Feijenoord Straatnamen en plattegrond_JPEG.

Maar omdat er een aantal straatnamen bijgekomen is hebben we enkele screenshots van de kaart van onze gemeente gemaakt:

en hier staat al het topografisch materiaal waar wij nu over beschikken

Er bestaan héér erg veel topografische kaarten en plattegronden, ook waar Katendrecht op staat. Op de site WatWasWaar is het mogelijk om via oude plattegronden de ontwikkeling door de tijd te zien. Maar veel spectaculairder is het interactieve project Mapping History van het Museum Rotterdam en Maps+Motion. Op die Mapping History site van Maps+Motion clicken op ‘Toon de kaarten’ en vervolgens voor de stad Rotterdam en de gewenste jaartallen kiezen. Door in te zoomen kan zo’n beetje elk detail van Rotterdam door de tijd heen bekeken worden, inclusief Katendrecht. Wie een snelle (en dus níet interactieve en verre van complete) indruk wil hebben van Katendrecht van 1340 tot 2000 kan op onze beeldbank terecht.

Uiteraard zijn lang niet alle kaarten en plattegronden in het Rotterdamse Mapping History project verwerkt. En bij de keuze van de gewenste jaren speelde natuurlijk de ontwikkeling van Rotterdam als stad(sdriehoek) de doorslaggevende rol. Voor Katendrecht zijn ook andere jaren van belang, zoals het graven van de Rijnhaven, daarna het graven van de Maashaven, de periode van de Stadsvernieuwing, het amoveren van de havengerelaeerde bedrijvigheid en de ‘nieuwe periode’ (van ‘Kun Jij De Kaap Aan’). De bedoeling van onze stichting is dat het kaartmateriaal uit die perioden zal worden toegevoegd (en dat vergt vanzelfsprekend de nodige financiering). Ter voorbereiding hebben wij alvast, met ondersteuning van het Gemeentearchief Rotterdam, het relevante kaartmateriaal verzameld en alvast in  het album plattegronden (topografie) (kaarten) gestopt. Dat kaartmateriaal was tóch al nodig, want door de vele wijzigingen van Katendrecht en ook nog eens diverse naamswijzigingen op Katendrecht is er wel wat knippen en plakken nodig om uit te zoeken welke bedrijven door de jaren heen waar gezeten hebben. En die informatie wordt dan in de straatpagina’s op deze site gezet.

Een volgende stap zal zijn dat op een of enkele van die interactieve kaarten op perceelniveau clickable is na te gaan welk bedrijf er destijds gevestigd was. Dat zou bijvoorbeeld met een pop-up menu getoond kunnen worden, op dezelfde wijze als nu een pop-up menu per Mapping History kaart informatie over de betreffende kaart biedt.

Daarnaast is ook de GW-kaart uit 1903 (©-verzameling Gemeentearchief Rotterdam – CAT II 138.20/8) heel bijzonder, want daar is ooit met rode pen de huisnummering bijgeschreven. Het Gemeentearchief heeft deze kaart in de zomer van 2011 gedigitaliseerd en onze stichting de uitsnede van Katendrecht ter beschikking gesteld (en zelfs die uitsnede is nog héél groot – dat kan bij het inlezen wel enige tijd vergen): click hier.

En click op huidige plattegrond om te weten hoe de Kaap er nú uitziet.

[weer terug naar boven]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s