resolutie

OVER OUDE FOTO’S EN ANDERE AFBEELDINGEN

Foto’s e.d. die niet aan copyright zijn onderworpen of waarover met de maker of bron afspraken bestaan, zijn via deze site te bekijken. De bedoeling is dat uiteindelijk een representatieve hoeveelheid van al het beschikbare beeldmateriaal over Katendrecht door middel van onze aanpak op één plek te vinden is. Via de diverse ingangen zoals in de linker kolom aangegeven kan het beschikbare materiaal bekeken worden. 

Over het gebruik van beeldmateriaal uit de diverse verzamelingen moeten natuurlijk afspraken met de eigenaars gemaakt worden. Dat moet kunnen lukken, door te ‘spelen’ met zowel de resolutie in de weergave van de foto’s c.a. als met eventuele teksten over dat materiaal heen. Daardoor kan wel een goede indruk van het beeldmateriaal gekregen worden, maar kan er verder maar weinig mee gedaan worden. Voor een kopie in een betere resolutie of voor de aankoop van het origineel moet de geïnteresseerde dan tóch naar de eigenaar.

VERGELIJKING VAN DE RESOLUTIE
VAN BEELDMATERIAAL OP DIVERSE SITES

Om tot die afspraken te komen, hebben wij natuurlijk gekeken tot welke resolutie en onder welke beperkende maatregelen de diverse verzamelingen hun foto’s op hun eigen site zichtbaar maken. Dat leidt tot de volgende observaties:

  • vaak is er een thumbnail die door eenmaal clicken dan een beetje vergroot kan worden;
  • een afbeelding is minimaal rond de 120.000 pixels en maximaal tegen de 250.000 pixels;
  • bij sommige verzamelingen (i.c. bij het Nederlands Fotomuseum en Spaarnedam Photo) kan enorm sterk vergroot worden, maar omdat het venster gelijk blijft is dan een klein deel van de foto te zien;
  • soms is de rechter muisknop geblokkeerd; nogal overbodig, omdat met de Print Screen toets de afbeelding natuurlijk toch wel gecopieerd kan worden, ook al leidt dat vanzefsprekend niet tot een hogere resolutie;
  • soms is er nog een tekst over de afbeelding heen gezet, zodat de afbeelding daarmee nog los van de reslutie ongeschikt is om er in die weergave nog iets mee te kunnen doen.

Hieronder staat een eigen foto van het Deliplein die in diverse resoluties is opgenomen. Uit de beeldverzamelingen van het Gemeentearchief Rotterdam, Stichting Historisch Charlois, het Historisch Museum Rotterdam, de Katendrechtse Bewonersorganisatie KBO, het Nationaal Archief, het Nederlands Fotomuseum, De Oud Rottedammer, Spaarnestad Photo en van Uitgeverij H.A.Voet hebben wij ter vergelijking eveneens een afbeelding (van het Deliplein of een andere locatie op of vlakbij Katendrecht) opgenomen zoals deze exact op hun site staat.

Uit deze voorbeelden blijkt overduidelijk dat als onze stichting de toestemming van de eigenaren van de diverse beeldverzamelingen krijgt om hun materiaal overeenkomstig de door henzelf gehanteerde resolutie op onze site op te nemen, deze afbeeldingen een voldoende indruk geven van hoe het er destijds uitzag.

En wie méér wil zien of de afbeelding wil kopen of er een afdruk van wil hebben, kan immers altijd bij de betreffende eigenaar terecht. Daarom staat bij elke afbeelding niet alleen uit welke verzameling deze komt, maar leidt clicken op de naam ook naar de internetsite van de eigenaar.


©CC4 Historisch Katendrecht
4.663 bytes en 100 x 75 = 7.500 pixels.


©CC4 Historisch Katendrecht
8.587 bytes en 200 x 150 = 30.000 pixels.


©CC4 Historisch Katendrecht
51.721 bytes en 500 x 375 = 187.500 pixels.


©CC4 Historisch Katendrecht
door de tekst nu 58.342 bytes maar natuurlijk nog steeds 500 x 325 = 187.500 pixels.


©CC4 Historisch Katendrecht
115.447 bytes en 640 x 480 = 307.200 pixels.


©CC4 Historisch Katendrecht
door de tekst nu 130.460 bytes maar natuurlijk nog steeds 640 x 480 = 307.200 pixels.

©CC4 Historisch Katendrecht
303.852 bytes en 1.152 x 864 = 995.328 pixels.

Het begrip ‘resolutie’ wordt zowel bij bpi (= bits per inch, een eenheid bij het digitaliseren), bij dpi (= dots per inch, een eenheid bij het printen) als bij pixels (= picture elements, een eenheid bij de weergave op de monitor – en dan natuurlijk niet per inch) gebruikt. Het geeft aan hoe ‘scherp’ een afbeelding is, hetzij bij het inlezen, hetzij op een afdruk, hetzij op het beeldscherm. Aangezien het ons doel is om afbeeldingen op het beeldscherm te laten zien, hebben wij dus de resolutie in pixels vermeld.

Voor de opslag van originele afbeeldingen in een beeldbank is het natuurlijk van belang dat dit met een dusdanige resolutie gebeurt dat eventuele details op de afbeelding optimaal zichtbaar zijn. Dan gaat het dus om de resolutie in bpi. Vanwege de eenduidigheid hoe beeldmateriaal gedigitaliseerd moet worden is  op 27 september 2010 een richtlijn gepresenteerd voor het project Beelden van de Toekomst: de Guidelines Digitalisation of photographic materials. Uitermate technisch, maar voor ons volstaat daaruit dat beeldmateriaal van 13 x 18 cm of kleiner bij voorkeur in 600 bpi gedigitaliseerd moet worden; alles van 18 x 24 cm of groter in 300 bpi; en dat daar tussenin gekozen kan worden.

[weer terug naar boven]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s