Rijnhavenstraat

RIJNHAVENSTRAAT
EERSTE RIJNHAVENSTRAAT
TWEEDE RIJNHAVENSTRAAT


de straat lag ongeveer halverwege, loodrecht op de Brede Hilledijk

postcode: n.v.t.

herkomst naam: De naam is afgeleid van de nabijgelegen Rijnhaven. Het Gemeentearchief vermeldt dat de Rijnhaven oorspronkelijk was bestemd als lig- en berghaven voor Rijnschepen en is gegraven in de Hillepolder. De Rijnhavenstraat heette oorspronkelijk Tweede Rijnhavenstraat. Benoemingsbesluit B&W: 22 mei 1916. Bij besluit B&W 13 september 1949 is het toevoegsel Tweede vervallen. Bij hetzelfde besluit is de naam Eerste Rijnhavenstraat ingetrokken. Maar ook de Rijnhavenstraat bestaat niet meer, ook al werd deze naam gedurende vele jaren nog steeds niet ingetrokken …

De Rijnhavenstraat lag ooit in het verlengde van de Silostraat, tussen de Brede Hilledijk en de Maashaven (i.c. naderhand het tijdelijke parkeerterrein); zie deze afbeelding van een oude Falk stratenkaart:

Toen vanwege de nieuwbouw Laankwartier er een straat op luttele meters afstand vrijwel parallel aan de Rijnhavenstraat werd bedacht, lag het natuurlijk voor de hand om de ‘oude’ Rijnhavenstraat te laten vervallen en die nieuw geprojecteerde straat zo te noemen. Maar de gemeentelijke Straatnamencommissie vond dat niet logisch omdat de Rijnhavenstraat dan niet naar de Rijnhaven maar naar de Maashaven zou lopen – alsof het daarvóór dan anders was! Zodat de nieuw geprojecteerde straat toen Maashavenstraat werd genoemd en er daarnaast de loze, doodlopende Rijnhavenstraat bestond:

Dat leidde tot hilarische toestanden. Terwijl de postcodetabel al aangaf dat de Rijnhavenstraat niet bestond, had de ANWB routeplanner anno 2009 nog 6 minuten en 1,0 kilometer nodig om die luttele meters te overbruggen:

Uiteindelijk heeft het College van Burgemeester & Wethouders deze straatnaam op 10 januari 2013 ingetrokken:

straten Kdr B

[weer terug naar boven]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s