SRivD

STICHTING ROTTERDAM IS VELE DORPEN

Op zaterdag 19 juni 2010 was er de laatste afzonderlijk georganiseerde Dorpendag. De datum in 2011 is op zaterdag 10 september, want ingaande 2011 zal deze dag altijd op de tweede zaterdag zaterdag van september worden gehouden, omdat de Dorpendag dan gaat samenvallen met de Nationale Monumentendag, waarmee een samenwerking is aangegaan.

De stichting ‘Rotterdam is Vele Dorpen’ richt zich sinds de oprichting in 2002 op de ooit zelfstandige gemeenten die door de jaren heen door Rotterdam zijn geannexeerd. Diverse historische verenigingen werken samen om de geschiedenis van deze gemeenten vast te houden en veilig te stellen. Zie hierover de site van Roterodamum. Daar staan ook de deelnemers. De stichting ‘Historisch Katendrecht’ is sinds 29 november 2010 lid.

Een van de activiteiten van de stichting ‘Rotterdam is Vele Dorpen’ is dus die jaarlijkse Rotterdamse Dorpendag. Op die dag wordt op diverse plekken in Rotterdam een kijkje zowel voor als achter de schermen geboden. Tot 2011 werd daar binnen de deelgemeente Feijenoord nog niet aan meegedaan.

Dat wil niet zeggen dat er binnen de deelgemeente op dit gebied niets gebeurt. Want:

  • sinds voorjaar 2010 zijn de drie historische wandelboekjes Het Rijk van Feijenoord, samengesteld door Jan Oudenaarden en Ina Kleijwegt; helaas is de editie uitverkocht;
  • sinds 12 juni 2010 (tot en met half september 2011) de 23 panelen op Katendrecht in het kader van de tentoonstelling Dubbelportret van een Havenwijk, die natuurlijk dankzij de medewerking van de initiatiefnemer Levendig & Leuk (en dat is een werkgroep van de Katendrechtse Bewonersvereniging KBO) ook op de Dorpendag op 10 september 2011 nog te zien is.

Binnen de deelgemeente Feijenoord had tot 2011 dus nog geen enkele wijk aan deze Rotterdamse Dorpendag annex Open Monunentendag Rotterdam meegedaan. Daar hebben wij als stichting Historisch Katendrecht dus verandering in gebracht. En om deze allereerste keer ook goed neer te kunnen zetten, hebben wij aan onze deelgemeente op 17 juni 2010 ten laste van het project Poen voor je Plan een eenmalige bijdrage van maximaal 1.000 euro gevraagd. Op 19 oktober 2010 werd deze subsidie ons verleend. Mede daardoor was het mogelijk om op zaterdag 10 september 2011 niet alleen zo’n beetje alle etages van het monumentale Santos pand – ook nog eens een het enige rijksmonument op Katendrecht! – voor het publiek open te stellen, maar kon er ook een informatief vouwblad beschikbaar worden gesteld. Dankzij echter de ondersteuning van velen was het mogelijk om de kosten uiterst laag te houden, zodat van de beschikbare 1.000 euro gemeenschapsgeld er uiteindelijk slechts 434,96 is gebruikt.

[weer terug naar boven]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s