start

De Stichting Historisch Katendrecht (colofon) heeft ten doelhet verzamelen, onderzoeken, vastleggen, bewaren en bekend maken van de geschiedenis van Katendrecht, alsmede om bij anderen de belangstelling voor en de kennis van deze geschiedenis te bevorderen.
Onze stichting wil dus voorkomen dat er ook maar iets van de (ons nog resterende) geschiedenis van Katendrecht verloren gaat. En wij willen zoveel mogelijk materiaal op/via internet toegankelijk krijgen.

Belangrijk: door gebruik te maken van deze site (en door dus andere pagina’s dan déze pagina en de disclaimer pagina te bekijken) wordt ingestemd met de disclaimer (en click op disclaimer om er kennis van te nemen). Qua copyright hebben we de voorkeur voor de Creative Commons benadering, zodat materiaal op of via deze site zichtbaar gemaakt kan worden en daarmee een extra dimensie geeft aan copyright (en zie copyright voor nadere uitleg).                              Click dus op beeldarchief voor de foto’s.
Er staan enkele videootjes op YouTube (HistoKatendrecht).
Plus via onze muziekpagina enkele geluidsfragmenten.
En vriend(in) van onze stichting worden kan hier

En laten we niet vergeten:
de actualiteit van vandaag is morgen alweer geschiedenis …

Het ligt voor de hand dat (ook de site van) de stichting Historisch Katendrecht zich op historisch materiaal richt. Maar waar ligt de grens? Bij de annexatie van Katendrecht door Rotterdam in 1895? Toen de Maashaven gegraven werd en er dus vrijwel niets meer over was van het oude Katendrecht? Of bij het begin van de daling van het aantal Chinezen op Katendrecht, bij de crisis in de dertiger jaren van de vorige eeuw? Bij de omslag van de prostitutie, omstreeks 1970? Wellicht aan het einde van de periode van de stadsvernieuwing, omstreeks 1990? Of …?

De actualiteit van vandaag is morgen alweer geschiedenis. Vandaar dat wij die grens flexibel – of eigenlijk níet – hanteren. Een belangrijke overweging daarbij is of er iets verdwijnt of verandert. Zodra iets verdwenen of veranderd is, zien wij het als historie – met een knipoog naar het contemporaine. En het beeldmateriaal van datgene dat verdwenen of veranderd is moet natuurlijk daarvóór al opgeslagen zijn – en daarmee ben je dan dus óók in het heden bezig …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s