Thomsenstraat

postcode: n.v.t.

herkomst naam: Het Gemeentearchief had deze naam niet in de straatnamendatabase opgenomen. Desondanks staat bij een in 1957 gemaakte en in het archief bewaarde prent (die hier vanwege het copyright niet getoond kan worden maar en hier ook niet meer embedded te zien is) vermeld: “Het Volksbond Koffiehuis (hoek Thomsenstraat) aan de 2e Katendrechtsehaven, gezien uit het oosten”.

Hilde Sennema ontdekte echter door middel van de digitale Jaarboekjes Rotterdam dat de straat op 29 juli 1927 in formele zin door het College van Burgemeester & Wethouders zo is genoemd. Zie hier enkele passages uit het Jaarboekje 1928:

Maar nergens was te vinden dat de naam weer in formele zin is ingetrokken.

Overleg met de voorzitter en secretaris van de Straatnamencommissie leerde dat de straatnaam wel degelijk door B&W is ingetrokken, op 15 mei 1959. De straatnaam is toen gewijzigd in zowel Katendrechtsestraat als 2de Katendrechtsehaven. Alleen was de straat abusievelijk met tweemaal een ‘o’ in de database gestopt.

Thomsonstraat

Dat brengt dan echter weer aan het licht dat het Stadsarchief het heeft over de 2de in plaats van de 2e Katendrechtsehaven. Terwijl op zo’n beetje alle plattegronden en in zo’n beetje alle registers 2e gebruikt wordt, zie bijvoorbeeld deze formele plattegrond van de gemeente Rotterdam (i.c. – toen nog – Deelgemeente Feijenoord):

Kdr

Maar ach, what’s in a name …

En ondertussen wist Ben van Wevering (KBO) nog een oude plattegrond uit 1958 op te diepen waar de Thomsenstraat precies staat aangegeven:

IMG_3801-3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Een reactie op Thomsenstraat

  1. Hilde Sennema zegt:

    In het Rotterdams Jaarboekje van 1928 staat de Thomsenstraat als een van de nieuwe straatnamen genoemd, dus kennelijk wel officieel! Verder kom ik het ook nergens tegen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s