tweede zaterdag in september

en die valt nu dus op 10 september 2011

Op initiatief van de Stichting Historisch Katendrecht wordt deze (8e) Rotterdamse Dorpendag annex(25ste) Open Monumentendag Rotterdam dit jaar óók op Katendrecht gehouden, in goede samenwerking met Buurthuis ’t Steiger, Café De Reünie, Deelgemeente Feijenoord, European Chinese Centre Rotterdam ECCR, Katendrechtse Bewonersorganisatie KBO, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam OBR, Stichting behoud stoomschip Rotterdam, Stichting Historisch Katendrecht, Stichting Ons Rotterdam, Stichting Rotterdam is vele Dorpen, Stoomschip Rotterdam, Volker Wessels Vastgoed, werkgroep Levendig & Leuk en vele vrijwillig(st)ers.

Aan de ene kant, Pols-kant van Katendrecht, ligt het rijksmonumentSantos, naast C1000 Groenewegen. Adres: Rijnhaven Z.z. 6. Gemakkelijk te bereiken met de metro en bus 77 (en in beide gevallen uitstappen bij halte Rijnhaven). Verder is er vlakbij een groot parkeerterrein (gratis parkeren), maar vanwege de dan gehouden weekmarkt zal het er wel druk (kunnen) zijn.
Het rijksmonument Santos zal gedeeltelijk en op eigen risico (want het is immers een leegstaand pand) voor het publiek te bezichtigen zijn (en wie ook de kelder wil zien, dan rekening houden met soms zelfs water op de vloer). Ingang Rijnhaven Z.z. 6 (en ja, daarvoor dus de hekken door). Ook worden wat oude foto’s van Katendrecht vertoond (uit de collecties Café De Reünie en KBO, 
terwijl Ons Rotterdam aanwezig is met een diapresentatie en ook boeken van oud Rotterdam) en het ECCR heeft een expositie over de bouwactiviteiten in dit gebied. Pal naast het Santosgebouw is goed te zien hoe de bouw vordert.
Op zullen enkele pakhuisdeuren open worden gezet om de bezoekers gelegenheid te geven om foto’s van de omgeving te maken.
Santos zal op 10 september open zijn van 10:00 tot 17:00 uur.
Het gebouw is helaas ongeschikt voor gehandicapte bezoekers.
Zie ook deze sites/pagina’s:

www.OpenMonumentendagRotterdam.nl
de informatiepagina over SantosAan de andere kant, de Vuist-kant van Katendrecht, op het uiterste puntje in het water, ligt het Stoomschip Rotterdam. Adres: Derde Katendrechtsehoofd 25. Gemakkelijk te bereiken met bus 77 (halte ss Rotterdam), de veerboot De Rotterdam Heen en Weer (alhoewel er signalen zijn dat ‘ie die dag dan nét niet vaart) en helaas nog níet met de veerboot Aqualiner (halte Linker Veerdam) omdat die veerdienst pas ná september actief wordt. Let wel op: de laatste terugreis met de veerboot De Rotterdam Heen en Weer is om 17:00 uur! Verder is er een groot parkeerterrein (betaald parkeren).
Het stoomschip Rotterdam, voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn en nu een drijvend monument, ligt voor vast aan het Derde Katendrechtsehoofd te Rotterdam. Aan boord bevindt zich een prachtig hotel met restaurants en bars. Tevens is er ruimte voor meetings, bedrijfsfeesten, congressen en evenents en kunnen er rondleidingen gedaan worden over het schip. Wat de wensen van de gasten ook zijn, het ss Rotterdam geldt als ideaal vertrekpunt voor zowel een zakelijk als ontspannen verblijf.
S
peciaal voor de Open Monumentendag biedt het ss Rotterdam een bijzonder programma aan. De bezoekers worden ontvangen in de sfeervolle lobby op het Maindeck (ingang: gangway 1). Daar verzorgen de ‘Vrienden van stoomschip Rotterdam’ een lezing over het schip. Daarnaast wordt er de gehele dag een film vertoond en wordt koffie of thee aangeboden. Ieder uur start er een korte rondleiding over het schip. Een professionele gids leidt rond en toont o.a. de wandtapijten in de Club Room, die in samenwerking met Joke Haverkorn van Rijsewijk en Gisèle d’Ailly-van Waterschoot van der Gracht opnieuw zijn gemaakt. Ook het imposante trappenhuis, ontworpen door Han van Tienhoven, kan niet ontbreken bij deze tour. En zo zijn er nog veel meer bijzondere bezienswaardigheden aan boord. Deze tours starten om 11:00; 12:00; 13:00; 14:00; 15:00 en 16:00 uur en duren ongeveer 45 minuten. Maximaal 25 personen per tour.
Zie ook deze sites:
de eigen site van het Stoomschip Rotterdam
de eigen site van de Vrienden van stoomschip Rotterdam

Tussen beide monumenten in bestaan vier wandelroutes. Twee daarvan kunnen uitsluitend ‘van papier’ gelopen worden, maar zowel ‘dubbelportret’ als ‘paravent’ is een wandeling langs panelen. Click op wandelroutes voor meer informatie.

In beide monumenten is een vouwblad beschikbaar met enige informatie over beide monumenten, een plattegrond van Katendrecht en een indicatie van wat tijdens de wandeling bekeken kan worden. Dat vouwblad kan hier ook gedownload worden.

En volgend jaar mag verwacht worden dat beide monumenten de gehele organisatie dan zélf geheel voorbereiden, ook al zijn wij desgewenst natuurlijk best bereid om met informatie materiaal en ter ondersteuning aanwezig te zijn. De vraag is echter of Santos nog wel tijdens een Open Monumentendag open moet, want Volker Wessels Vastgoed bereidt op een der etages een periodieke presentatie van zowel het ECCR als mogelijke plannen met Santos zelf voor, terwijl China op de Kaap in het pand zelfs een vaste presentatieplek krijgt met de naam ART CHINA. En al helemaal sinds in 2012 de jaarlijkse RAW art fair – overigens een aanrader! – wordt gehouden waarbij zo’n beetje het gehele pand wordt betrokken en er zelfs een tijdelijke goederenlift en een tijdelijke bezoekerstrap aan de buitenkant van het gebouw wordt gebouwd, is er voor geïnteresseerden voldoende gelegenheid om het monument Santos te bezoeken.

[weer terug naar boven]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s