VRIEND(IN) van onze stichting WORDEN?

   Dat kon: voor een Bic Mac per jaar.

Wij van Historisch Katendrecht zijn van de zuinige. We hebben en willen madrukkelijk geen eigen onderkomen als een Oudheidkamer of Wijkmuseum. Want de ervaring leert dat dit soort fysieke locaties, hoe interessant ook, nog wel eens kampt met financiële problemen, terwijl de openingstijden bovendien maar uiterst beperkt zijn. Daarom hebben wij gekozen voor een dígitale ‘locatie’: altijd open, altijd bereikbaar, waar ook vandaan. En ook dat met de zuinige aanpak. In eerste instantie nog met een eigen domein, maar ook dat is niet echt nodig. Zodat momenteel alles wordt overgezet naar een wordpress-partitie (waar deze site dus een voorbeeld van is). Daardoor brengen wij de kosten terug van boven de € 100 tot nog geen twee tientjes per jaar (vanwege de inschrijving bij de Kamer van Koophandel). Verdere kosten zijn er niet, zelfs niet van een bankrekening.

Omdat het in eerste instantie al over weinig geld ging, wilden wij ook de bijdragen van eventuele Vrienden van Historisch Katendrecht laag houden. Zo kwamen we op die big mac. Voor de vaststelling van de jaarlijkse bijdrage maken wij daarbij gebruik van de Big Mac Index. Op de site van The Economist wordt keurig bijgehouden wat zo’n hamburger waar ook ter wereld kost, inclusief in de Eurozône. En eenmaal per jaar noteren wij van Historisch Katendrecht dat bedrag en dát is dan de jaarlijkse bijdrage voor het volgend jaar. Zo stond eind 2011 de index in de Eurozône op € 3,44 en dát bedrag was dus de vriendenbijdrage aan de Stichting Historisch Katendrecht voor het jaar 2012. De opzet was verder dat wij aan het begin van ieder jaar wij onze Vriend(inn)en aan hun vrijwillige bijdrage herinnerden en vertrouwden dan weer op spontane overmaking van het bedrag. Dat herinneren gebeurde uitsluitend per email, want dat bespaarde weer een postzegel.

Maar binnen een jaar al zijn wij van die bijdrage afgestapt. Enerzijds omdat het natuurlijk niet nodig is om een financiële bijdrage te krijgen als het mogelijk is om zo’n beetje alles met gesloten beurzen op te vangen (en de aanloopkosten zoals de oprichting van de stichting hebben wij gewoon voor eigen rekening genomen, evenals de lopende out of pocket expenses). Anderzijds omdat het met die vriend(inn)en niet bepaald storm liep – daar schijn je nadrukkelijk (en wij noemen dat ‘hinderlijk’) voor te moeten werven, want anders melden zij zich niet. Zodat behalve wij als de twee oprichters, de oprichter van de site Katendrechters en ‘natuurlijk’ onze buren er nog slechts bijdragen kwamen van de oud-gebiedsregisseur van Katendrecht (hulde: hier niet wonen, hier niet meer werken en tóch bijdragen) en een oud-collega (die z’n hart gewoon op de goede plek heeft). Verder niks. Niet van op Katendrecht wonende bestuurders of raadsleden, niet van ook maar een der leden van de ondernemersvereniging, niet van iemand van de hier aanwezige maatschappelijke instellingen … Terwijl aantoonbaar gebruik wordt gemaakt van de informatie op onze site en beeldbank. Want dat zien wij natuurlijk, niet alleen vanwege het aantal hits per dag, maar ook aan de vragen per email en het opduiken van onze informatie in artikelen en bij diverse activiteiten. An sich prima, want daar hebben wij de stichting Historisch Katendrecht natuurlijk ook voor opgericht.

De boodschap is dus duidelijk: prima dat die informatie, die site er is, maar eigenlijk niemand wil daar ook maar een structurele euro aan bijdragen. Vandaar dus de nu gekozen aanpak om alles zo goedkoop mogelijk op te zetten en in stand te houden.

Overigens hadden en hebben wij natuurlijk veel liever dan geld, de helpende hand. Die krijgen wij gelukkig ook: informatie, beeldmateriaal, tips, uitzoekwerk. Want echt, er is nog genoeg te doen (zoals o.a. het leveren van beeldmateriaal, het opschrijven van herinneringen aan vroeger, het doorspitten van dossiers en telefoonboeken en krantenarchieven, het interviewen van oud-Katendrechters, het bijhouden van ons fotoarchief (want de opname van vandaag wordt immers de herinnering aan ‘gisteren’) of al dat materiaal rubriceren en voor de website toegankelijk maken.

Oók een bijdrage leveren? Graag! Dat dan via het kontaktformulier even aan ons doorgeven.

[weer terug naar boven]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s