wandelroute dubbelportret

Zie ook de andere Katendrechtse wandelroutes.

De panelententoonstelling ‘Dubbelportret van een havenwijk’ werd in 2007 oorspronkelijk ontwikkeld voor Antwerpen. Daarbij verzorgde de Katendrechtse Bewonersorganisatie KBO het Katendrechtse deel.

In 2010 kwam de tentoonstelling naar Katendrecht. Vanzelfsprekend aangepast aan de actualiteit en dat werd gedaan door de werkgroep Levendig & Leuk van de KBO. De panelen zouden ongeveer een jaar blijven staan, maar vanwege de Open Monumentendag Rotterdam 2011 is die periode iets verlengd. Maar ook zonder panelen is het best een interessante wandeling.

De wandeling ‘dubbelportret’ begint aan de ‘ingang’ van de Kaap, niet ver van metrostation Rijnhaven en schuin tegenover het rijksmonument Santos:

Het gaat om de volgende 18 panelen:
01 = de entree – Brede Hilledijk
02 = het pakhuis – Veerlaan
03 = het bordeel – Veerlaan hoek Atjehstraat
04 = de Chinees – Atjehstraat
05 = de winkel – Sumatraweg hoek Brede Hilledijk
06 = de school – Tolhuisstraat
07 = de straat – Tolhuisstraat
08 = de woning – Walhallalaan
09 = de kerk – Donarpad hoek Maashavenkade
10 = het hotel – Derde Katendrechtsehoofd
11 = vervoer over water – Tweede Katendrechtsehaven
12 = de binnenhaven – Eerste Katendrechtsehoofd hoek Fruitlaan
13 = het buurthuis – Fruitlaan hoek Katendrechtsestraat
14 = het café – Katendrechtsestraat hoek Tolhuislaan
15 = de Politie – Linker Veerdam
16 = het kantoor – Veerlaan
17 = het plein – Deliplein
18 = de tattooshop – Deliplein.

Ten behoeve van de Open Monumentendag heeft de werkgroep Levendig & Leuk een A4tje met de plaats van de panelen gemaakt. Ook zou de werkgroep een pfd versie van het boekje op de site van de KBO zetten en zou de versie dezerzijds nog verwerkt worden tussen de foto’s ‘op locatie’ van de hiervóór aangegeven panelen, waarna alle panelen en pagina’s dan als een diapresentatie langs zouden trekken. De begeleidster van de werkgroep meldde echter dat er onvoldoende deskundigheid in huis was om die pdf versie aan te leveren. Hoewel we wísten dat die deskundigheid er wél was, bleek het een nadrukkelijk tegenwerken, zodat we ons moeten behelpen met de panelen zoals deze in Antwerpen waren geplaatst – maar die staan hier dan ook clickable zowel in klein formaat als in groot formaat. (Pas jaren later kregen we genoemde pdf alsnóg ter beschikking en dat is voor iedereen die deze website bezoekt natuurlijk wel zo prettig). Natúúrlijk zijn er wel enkele verschillen tussen de Katendrechtse en de Antwerpse versie, maar die verschillen zijn, op een enkel paneel na, niet echt relevant. En samen met bovengenoemde omgevingsfoto’s geeft dit een prima indruk. Overigens best jammer, want wij hadden op grond van de toezeggingen een QR-code wandeling voorbereid, maar die kon daardoor niet gerealiseerd worden. Wel hebben wij van Stichting Historisch Katendrecht die panelen als indicatie opgenomen op het algemene vouwblad dat wij van alle wandelmogelijkheden op Katendrecht hebben gemaakt, inclusief informatie over de twee op die dag opengestelde monumenten (i.c. Santos en het stoomschip Rotterdam). 

[weer terug naar boven]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s