wandelroutes

Elk rechtgeaard gebied heeft een wandelroute. Maar voor Katendrecht zijn zelfs acht (en eigenlijk nog wel méér) interessante wandelingen ontwikkeld:

 • Wandelroute i.Tour – de begin 2014 door ons zelf speciaal met de app van i.Tour ontwikkelde wandeling-met-informatie-via-de-mobiele-telefoon.
 • Wandelroute ‘KBO’ (2008/2009)
  Ontwikkeld door de KBO in samenwerking met de werkgroep Levendig & Leuk. Ook (gratis) af te halen bij de KBO (Katendrechtse Bewonersorganisatie), Fruitlaan 6.
 • Wandelroute ‘Het Rijk van Feijenoord’ (2010)
  Wandelen langs kunst en cultuur in de deelgemeente Feijenoord, onderdeel Katendrecht. Ontwikkeld door Jan Oudenaarden, Ina Kleywegt en Theo de Man. De boekjes waren destijds gratis af te halen bij de deelgemeente, maar de voorraad is ondertussen op.
 • Wandelroute ‘dubbelportret’ (2010)
  Voluit: dubbelportret van een havenwijk – Wandeling door de tijd op Katendrecht. Ontwikkeld door de KBO ten behoeve van een tentoonstelling in Antwerpen en daarna door de werkgroep Levendig& Leuk bewerkt voor Katendrecht. Na de Open Monumentendag Rotterdam 2011 zijn de panelen eind oktober weer uit het straatbeeld verdwenen. Maar de route ‘blijft’!
 • Wandelroute ‘paravent’ (2011)
  Ontwikkeld door de werkgroep Levendig & Leuk. En zolang die 50 panelen met aan weerzijden
   een fotocollage van oude(re) en nieuwe(re) foto’s van Katendrecht er staan, ben je wel even bezig om ze allemaal te bekijken …
 • Fiets- en wandelroutes Port of Rotterdam (2011/…)
  Vanaf het Maritiem Museum tot de 45 km verder gelegen Maasvlakte: een verwijzing naar diverse routes, inclusief de 26 lessenaars, de informatieborden.
 • Rond de Kaap – wandelingen over Katendrecht (2012/…)
  Begeleide wandelingen over Katendrecht en een stukje Wilhelminapier, met tussenin de Rijnhavenbrug o.l.v. de gidsen Jack Kerklaan (ja, die van Rijnmond TV) en Patrick Visser. Ook zijn speciale arrangementen mogelijk.
 • Heen en Weer – tussen ss Rotterdam en Hotel NY (2013)
  Een wandeling van ongeveer 60 minuten en 13 punten met interessante informatie en leuke weetjes. Ontwikkeld door Hotel New York en het Stoomschip Rotterdam.

En zo is er nog wel méér waarbij Katendrecht betrokken is/wordt, zoals najaar 2008 de Routekaart Katendrecht Rotterdam van KunJijDeKaapAan:

en zoals diverse apps (van bijvoorbeeld het  NAi als Rotterdam.info), zoals nog méér begeleide wandelingen (zoals bijvoorbeeld van Gilde Rotterdam of van Raaf Tours i.c. Dit Is Zuid) of zoals nog méér fietsroutes (zoals bijvoorbeeld het individueel te gebruiken Fietsnetwerk Regio Rotterdam, waarvan onderstaande kaart aan de waterkant in het Buizenpark staat).

Fietsroutenetwerk knooppunt 18

Van 28 september 2013 tot en met 7 september 2014 is in het Maritiem Museum de tentoonstelling ‘Sex & The Sea, by Greenaway / Boddeke’ te zien (met hier een fragment op YouTube) en via de MuseumApp is er ook de route ‘hoerenloper’ te lopen

Hoerenloper - Maritiem Museum

die langs alle Rotterdamse maritieme buurten van Rotterdam loopt en eindigt in het Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht:

Hoerenloper, De - maritieme wandeling Maritiem Museum

En op 10 november 2013 introduceerde het Centrum voor Beeldende Kunst CBK de wandelroute feijenoord Monumentaal:

Feijenoord Monumentaal

Ook een aantal ondernemers op Katendrecht  heeft (met een knipoog naar de Wilhelminapier) een wandeling uitgezet: ‘Welcome to De Kaap’. Met als ondertitel ‘Discover the best hotspots using the trail on the map. Wednesday to Sunday is when Katendrecht really comes to life!’.

En zoals reeds vermeld hebben wij speciaal voor de app van iTour een aantal Katendrechtse wetenswaardigheden gebundeld:

iTour route 11 febr 2014

Sinds 6 juni 2014 zijn ook de brochure en de website van het Nieuwe Maas Parcours beschikbaar. Op uitgekiende wijze kan het Rotterdamse deel van de Nieuwe Maas zowel aan de noord- als bovenal de zuidzijde in rondjes van 3,5 tot 28 kilometer bekeken worden: wandelend, joggend, hardlopend, skatend of fietsend.

Nieuwe Maas Parcours

En eind juni 2014 introduceerde de Stichting Rotterdam is vele Dorpen (SRivD) de website met de Cultureel Erfgoed Routes en ook daar is uiteraard een route hier op Katendrecht bij. Hier ter info de kaart zoals deze op de site beschikbaar is (en het zal opvallen dat er wel enige overeenkomst met de iTour app wandeling is):

SRivD Katendrecht

Op verzoek maakten we april 2015 een verhaaltje met bijbehorende historische en meer actuele plattegrond voor een bezoek van een architectuurwerkgroep, die we voor de geinteresseerde dus óók maar op deze site hebben gezet. En in juli 2017 is even snel een nóg actueler plattegrond gemaakt: geeft een goed beeld van (vrijwel) alles wat er de komende jaren op Katendrecht bijgebouwd gaat worden.

[weer terug naar boven]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s