zoeken op adres

Ter informatie van onze digitale bezoeker willen wij alle bedrijven die ooit op Katendrecht gevestigd zijn geweest, in kaart brengen. Zolang een bedrijf (enigermate) bekend is, dan is dat meestal wel te doen. Maar anders …

Rotterdam heeft tot 1940 adresboeken gehad. Uitermate prettig, want per straat staat beschreven wie zich op welke titel in een pand bevond. Helaas is de serie niet geheel compleet en omdat Katendrecht pas in 1895 door Rotterdam werd geannexeerd, zijn er ook geen adresboeken van vóór dat jaar beschikbaar. Maar we zijn in ieder geval blij met de mogelijkheden die er wél zijn.

Verder komen we in het Gemeentearchief niet verder. Er zijn natuurlijk wel de (gedigitaliseerde) klappers van de Burgerlijke Stand en allerhande lijsten binnen de Digitale Stamboom, maar dat alles is logischerwijs gericht op personen en niet op bedrijven. En als er al een beroep bij een persoon vermeld staat, dat biedt dat zelden een opening tot enigerlei bedrijfsnaam.

Dan dus maar naar de Kamer van Koophandel. De KvK biedt immers de mogelijkheid om ook op straatnaam te zoeken. Maar dat levert slechts de momenteel nog ingeschreven bedrijven op. Er is gelukkig ook de mogelijkheid om op vervallen handelsnamen en uitgeschreven bedrijvente zoeken, maar … dat kan weer niet op straatnaam maar uitsluitend op handels- of bedrijfsnaam, terwijl we die naam immers veelal niet weten. De KvK heeft dit ook zelf gecheckt en dubbe gecheckt, maar inderdaad: zoeken op straatnaam kan alleen bij nog bestaande ingeschreven bedrijven. Overigens waren in het verleden lang niet alle ondernemers bij de KvK ingeschreven – dus ook het zoeken op wél bekende namen, van bijvoorbeeld een café of een winkel, levert dan ook zelden wat op.

Zouden er dan gedigitaliseerde telefoonboeken te vinden zijn? Voor het hier en nu bestaan op internet diverse mogelijkheden om op straat of zelfs op telefoonnummer te zoeken, maar voor de jaren hiervóór bestaat die mogelijkheid helaas niet. Er zijn – waarvoor dank – twee telefoonboeken gedigitaliseerd: die van 1915 en die van 1950. Dat moet een heel kwarwei zijn geweest, maar hetgeen gedigitaliseerd is betreft desondanks uitsluitend een digitale index per pagina op (bedrijfs- of persoons-) naam, terwijl de pagina’s zélf uit fotokopieën van het origineel bestaan. Voor een dunne gids als die van 1915 is het nog te doen om pagina voor pagina door te nemen op zoek naar de gewenste straten, maar naarmate de jaren toenemen worden de telefoonboeken steeds dikker.
Daarom dus contact opgenomen met het Museum voor Communicatie – zou men daar misschien …? De reactie is snel, charmant en duidelijk: op adres zoeken is altijd een drama. De bibliothecaris aldaar beschikt over een vrij complete reeks oude landelijke gidsen vanaf 1900 en die zijn, uitsluitend op afspraak, aldaar te raadplegen. Van Rotterdam ontbreken echter de gidsen 1950-1959 met uitzondering van 1957. Tsja, misschien krijgen we een groep vrijwilligers ‘zo gek’ om dagen lang in Den Haag te gaan spitten, maar we zijn eerst maar op zoek gegaan naar eventuele andere mogelijkheden.

Zo weten we dat de Politie beschikt over lijsten op straatnaam en huisnummer; ook nogal logisch. Zouden die lijsten uit vorige jaren bewaard zijn gebleven en zo ja, zijn deze – en dat uiteraard in overeenstemming met de geldende privacy – te raadplegen? Deze vraag is dus aan het Politiemuseum Rotterdam-Rijnmond gesteld. Het antwoord kwam snel: vanwege de huidige Wet op de privacy zijn deze lijsten niet voor buitenstaanders toegankelijk, zo er al oude exemplaren bestaan. Kortom: opnieuw dood spoor.

Wordt het telefoonboekenproject dus tóch onvermijdelijk?

[weer terug naar boven]

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s